Aermod Hava Kalitesi Dağılım Modelllemesi
İşletmede bulunan veya yeni kurulacak tesislerin Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ndeki (SKHKKY) kirletici kaynaklardan yayılan emisyonların kütlesel debileri belirlenen sınır değerlerin üzerinde olması durumunda tesis etki alanında işletmenin hava kalitesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanılarak hesaplanması gerekmektedir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, hava kalitesi modelleme çalışmalarında uluslararası kabul görmüş hava kalitesi dağılım modellerinden (Aermod, Calpuff vs.) “AERMOD” modelinin kullanılması istenmektedir. 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında hava kirliliği seviyesinin ölçülmesi ve işletmenin kirleticiliğinin değerlendirilmesi amacıyla uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanılması gerekmektedir. Bu itibarla EPA tarafından yayınlanmış ve uluslararası kabul görmüş Aermod hava kalitesi dağılım modelinin ÇED sürecinde kullanılması T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür. Hava Kalitesi Dağılım Modelleme çalışmalarımız Aermod programı ile yapılmakta olup, ÇED Raporları ve Proje Tanıtım dosyasında kullanılmak üzere hava kalitesi modelleme raporları firmamız tarafından hazırlanmaktadır.



Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasını da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) belirli bir proje ve gelişmenin, çevre üzerindeki olumlu - olumsuz etkilerinin belirlendiği bir süreçtir.

ÇED Süresinde planlanan proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici etkileri, sosyal sonuçları ve alternatif çözümleri değerlendirilmektedir. ÇED uygulamalarının amacı asla sanayileşmenin önlenmesi, küçültülmesi ve zorlaştırılması değildir. ÇED Raporu hazırlanma aşamasında planlanan faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz etkilerin ve kirletici faktörlerin daha planlanma aşamasında tesbit edilip gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanabilir.