SORU - CEVAP



MADEN MÜŞAVİRLİK ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİ )


YER BULDURU HARİTASI ÇİZİMİ

Ruhsatlı maden sahasının en doğru ulaşım haritasının hazırlanması hizmetidir.

Maden Arama İzni

Yasa dışı bir şekilde maden araması yapmak kanunen suçtur. İster kişisel, isterseniz de kurumsal olarak bu izinlerin alınması şarttır. Yapacağınız çalışma için Maden Arama İzni almanız ilk işlem olmalıdır. Bu ruhsat için Türkiye Cumhuriye vatandaşı olan ve özel şirket ve de kamu iktisadi teşebbüsleri başvuru yapabilirler. Kamuda çalışan devlet memurları herhangi bir başvuru yapamazlar. Yaptıkları başvurular kabul edilmez. Yapılan müracatların bizzat olması ve posta ile olmaması gerekir. Online başvuru içinde çalışmalar devam etmektedir. Ancak, şuan için hizmet verilmemektedir.

Maden araması ile ilgili farklı gruplar mevcuttur. Ne tür bir maden araması yapacağınıza ve hangi grupta yer alan bir ruhsatı alacağınıza karar vermelisiniz. Bu aşamadan sonra başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Maden aramasının hangi bölgede yapılacağı belirlenmelidir. İlgili alanın tapu bilgileri gerekmektedir. Bu noktada Maden Arama İzni almak için yapılan başvuruların dikkatli bir şekilde yapılması ve herhangi bir hatanın yapılmaması şarttır. Aksi halde yapılan hatalarda düzeltme yapılmamaktadır. Yatırılan harçlar geri ödenmemektedir. Yapılacak olan başvurular için MTA yani Maden Teknik Arama Müdürlüğü’ne müracat etmeniz gerekir. Kabul edilen başvurular tarafınıza iletilecektir. Kabul sonrası yönetmeliğe göre 60 günlük süreniz olacaktır. Bu süre dilimi içinde bazı yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Şahıs başvurularında T.C. Kimlik nolu nüfus cüzdanı onaylı bir şekilde sunulmalıdır. Şirket başvurularında Ticaret Sicil Gazetesini teslim etmelisiniz. Şahıs başvurularında vergi numarasını, şirket başvurularında il ve vergi numarasını gösteren belgeyi sunmalısınız. Kişisel başvurularda onaylı imza sirküsü gerekmektedir. Kurumsal başvurularda da yönetim onaylı olan imza sirküleri gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen kişi veya kurumlardan belli bir miktar teminat istenmektedir. Bu teminatın ilgili birimlere yatırılması gerekmektedir. İlk harc ödemesi Vakıflar Bankasına, ruhsat sonrası gereken harc ödemesi de vergi dairesine yapılmalıdır. Bu müracatları noter onaylı bir vekilede yaptırabilirsiniz. 60 gün içinde tamamlanmayan evrak ve belgeler başvurunuzun iptaline yol açacaktır. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve işlemlerinizi zamanında yapmalısınız.

Ülkemiz maden kaynakları bakımından çok zengindir. Pek çokmaden türü bu topraklarda bulunmaktadır. Altından mermere, bakırdan bor madenine kadar pek çok yer altı kaynağı ülkemizde bulunmaktadır. Bu madenleri aramak, bulmak, çıkarmak ve işlemek içinde Maden Arama İzni alınması öncelikli şartlardan biridir. Kanunsuz ve izinsiz yapılan her türlü arama sıçtur. Hapis cezasıda dahil olmak üzere çok ciddi maddi yaptırımları söz konusudur. Bu nedenle yapacağınız aramalar için öncelikle MTA kurumundan maden arama ruhsatı almalısınız. Bu şekilde yasal bir işlem yapmış olacaksınız. Ülkemizde var olan yer altı kaynaklarını çıkarmak ekonomiye ciddi katkı anlamına gelmektedir. Bu konuda devletinde belli destekleri bulunmaktadır. Destek ve teşvik paketleri hakkında detaylı bilgi için inceleme yapabilirsiniz. Her türlü başvuru ve izinler için MTA kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.


Madencilik Faaliyetlerine Yönelik Proje ve Harita Hizmetleri


  • Uygun Ölçekli Topoğrafik Haritaların hazırlanması,
  • Vaziyet Planlarının hazırlanması,
  • Restorasyon Haritalarının hazırlanması,
  • Termin planlarının hazırlanması,
  • Ölçekli maden prospeksiyonu zuhurların örneklenmesi ve haritaya işlenmesi,
  •  Jeolojik haritalama (yarı-detay harita yapımı, zuhurların örneklenmesi ve haritaya işlenmesi)
  • Detay jeolojik haritalama (mineralizasyon, alterasyon, eklem-kırık sistemi, tabakalanma vb. özelliklerin haritalanması)
  • Topoğrafik haritaların hazırlanması,
  • İmalat haritaları hazırlanması,
  • Hâlihazır haritalar hazırlanması,
  • Kamulaştırma haritaları hazırlanması,
  • Maden ruhsat sınır aplikasyonu,
  • Orman müracaat sınır aplikasyonu,
  • Orman müracaat haritaları,
  • Orman rehabilitasyon haritaları,
  • 3B Arazi modeli oluşturulması,
  • Plankote,
  • Şeritvari- yol haritaları,
  • Hacim-kübaj-hakediş-metraja yönelik ölçü ve hesaplar,
  • Hammadde stok ölçüm ve  hesapları,
  • Gps ölçümleri (hassas ve/veya el gps)
  • Harita sayısallaştırma,
  • Faaliyete yönelik harita çizimleri ve sahada uygulama çalışmaları yapmaktayız.

Maden Arama Faaliyet Raporu

İlk müracaat sonrası hak sahibine tanınan iki aylık sürede maden arama ruhsat harç ve teminatları yatırılarak, ön inceleme raporu ve mali yeterliliği içeren maden arama projesiyönetmelikte belirtilen hususlara uygun bir şekilde tarafımızca hazırlanır, müracaat evrak ekleri tamamlanarak arama ruhsatı almak üzere Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulur.

Ruhsat sahası için İlk hazırlanması gereken Ön inceleme raporu: Hedef sahayı seçmenin gerekçeleri, nedenleri ve aranacak maden/madenlerin belirtildiği; mevcut bilgiler doğrultusunda hazırlanmış yorum ve değerlendirmeleri içeren raporu, Hak sağlanan Ruhsat alanı üzerinde geniş anlamda yapılacak çalışmaları, maaliyetleri ve termin planını içerenMaden

Arama Projesinde; projenin amacı açık bir şekilde ifade edilerek müracaat sahibinin beklentisi ortaya konulur. Arama yapılacak sahanın seçiminden başlayıp, kaynak ve rezervin belirlenmesi, değerlendirilip sınıflandırılması, raporlama aşamasının sonuna kadar geçen tüm maden arama süreci (ön arama, genel arama, detay arama) bir termin planı kapsamında belirtilir. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik yatırım ve mali yeterlilik bilgileri belgelenir.

Hazırlanan ön inceleme raporu, mali yeterliliği içeren maden arama projesi gerekli ve diğer evraklarla beraber Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilerek ruhsat müracaatı tamamlanır. Ruhsat müracaatının yapılması ve ruhsata hak sağlanması halinde sahada yapılan her çalışma dönemi sonunda ilgili raporlar tarafımızdan hazırlanarak Maden İşleri Genel Müdürlüğüne sunulur.

Maden Genel Arama Faaliyet Raporu

RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir.

HAZIRLAYAN MÜHENDİS/MÜHENDİSLERİN:

Adı ve Soyadı : Unvanı :

Oda Sicil No :

Rapor Tarihi :

1.RUHSAT SAHASI BİLGİLERİ:

Ruhsat Sahibi : Ruhsatın Grubu :

Ruhsat No :

Erişim No :

Ruhsat Yürürlük Tarihi :

İli :

İlçesi :

Köyü :

Pafta No :

Alan (ha.) :

Koordinatları : (1/25000)

İçindekiler: Harita, şekil ve tablolar dâhil teknik rapor içeriğini listeleme tablosu.

2. ARANAN VE TESPİT EDİLEN MADEN/MADENLER: Aranan, tespit edilen ve/veya arama yapılmasına devam edilecek olan ilgili gruba ait mineral/ maden/madenler belirtilecektir.

3.ÖZET: Kısaca yerleşim, mülkiyet durumu, jeoloji ve mineralizasyonu, varsa ön arama döneminde keşfedilen/ bulunan kaynak/rezerv, maden yatağı vb. gibi bilgileri anlatan bir özet, arama, geliştirme ve operasyonlar ile ilgili sonuç ve öneriler belirtilecektir.

4.GİRİŞ:

4.1Coğrafik Konum:

a) Ruhsat sahasına erişim,

b) Bir nüfus merkezine ruhsatın yakınlığı ve ulaşımı,

c) İklim ve çalışma sezonunun uzunluğu,

ç) Proje ile alakalı madencilik işlemlerinde kullanılabilir enerji, su, madencilik personel kaynakları ve benzeri. 4.2 Alt Yapıya İlişkin Bilgiler: Topografya, yükseklik ve bitki örtüsü, yüzey hakları dâhil olmak üzere mal, mülk ve varsa diğer lisans, ruhsat veya diğer mülkiyet hakları ve bunları korumak için yerine getirilmesi gereken yükümlülükler, özel mülkiyet sınırları, bilinen ölçüde tüm çevre yükümlülükleri için mülkiyet durumu, bilinen ölçüde çalışma özelliklerine göre izinler için öneriler ve çalışma yapmak için alınmış izinler varsa belirtilmesi.

4.3 Öncel Çalışmalar: Sahanın Geçmişi; bilinen ölçüde ve varsa rapor üzerinde tanımlamak için her geçmiş ruhsat açısından

a) Ruhsat mülkiyet değişiklikleri, önceki ruhsat sahipleri,

b) Önceki ruhsat sahiplerinin ya da işletmecilerinin arama ve geliştirme çalışmaları tarafından üstlenilen genel sonuçları,

c) Önceki tahminlerinin güvenilirliği ve bu tahminlere göre kategoriler (mineral kaynakları ve uygun mineral rezervi tahmini),

ç) Önceki ruhsatlarda varsa herhangi bir üretim.

5.JEOLOJİ:

5.1Bölgesel jeoloji: Ruhsat sahasının da içinde yer aldığı bölgeye ilişkin genel jeoloji haritası ile genel formasyonlara ilişkin genel bilgiler,

5.2 Ruhsat sahasının jeolojisi: Ruhsat sahasında, sahada beklenen mineralizasyon/cevherleşmenin oluşum modeli ve büyüklüğü dikkate alınarak, seçilen uygun ölçekli maden jeolojisi haritası (1/25000, 1/10000, 1/5000, 1/2000 ölçekli gibi) ve jeolojik kesitleri yapılacak, bu harita ve kesitler üzerinde, ruhsat sahasının litolojik, litostratigrafik, mineralojik-petrografik, tektonik ve benzeri özelliklerinin belirlenmesine yönelik olarak da saha çalışması yapılarak, yüzey verileri toplanacak, ruhsat sahasındaki mineralizasyon/cevherleşme zonunun yan kayaçla alt-üst, yanal ilişki ve geçişler belirlenecek, cevherleşmenin olası sınırları tespit edilecek, tüm bu veriler belirtilecektir.

6.MADEN JEOLOJİSİ: Cevherleşme/mineralizasyonun sistemi (hidrotermal, epitermal gibi), tipi (masif, ağsal gibi) ve geometrisi (mercek, kütle, damar, tabaka gibi) hakkında öngörüde bulunulacak, yukarıda belirtilen çalışmalar ve bunlara ait sonuçlar değerlendirilecek, korelâsyonları yapılacak ve yorumlanacak, buna göre ruhsat sahasında kabul edilebilir boyutta bir mineral yoğunlaşmasının varlığı ortaya konularak, yeterli sayıdaki bu bilgi ve veriler kapsamında, daha güvenilirlikli tonaj ve tenör /kalite tahmini yapılacaktır.

6.1 Arama Yöntemleri: Sahada yapılan arama faaliyetlerinin ne olduğu açıklanacaktır.

6.2 Örnekleme Yöntemleri: Örneklemeler hem litolojik hem de cevherleşme/maden yatağının mineralojik tanımlamalarına uygun nitelikte ve yeterli miktarda yapılacak, Her türlü örneklemenin ne amaçla yapıldığı, örnekleme planı ve örnek alma usulleri açıkça ifade edilecek, her türlü örneğe ait laboratuvar tanımlamaları, sonuçları ve değerlendirmeleri için uluslararası sınıflamalar kullanılacak, alınan örneklere ait örnek lokasyon haritaları hazırlanacaktır.

a) İlgili yöntem ve yerin detayları, sayısı, türü, niteliği ve aralık ya da örneklerin yoğunluğu, örnekleme ve kapalı alanın büyüklüğü hakkında açıklama yapılacaktır,

b) Yapılan sondajın tanımı, açılımı, örnekleme metodu veya sonuçların maddi doğruluk ve güvenilirliğini etkileyebilecek faktörler açıklanacaktır,

c) Belirtilen örneklerin kalitesi de dâhil olmak üzere örneklerin kalitesi ile ilgili açıklamalar ve örneklemede önyargılara neden olabilecek faktörler belirtilecektir,

ç) Kayaç türleri, jeolojik kontrolleri, mineralize bölgelerin genişlikleri ve diğer parametreler hakkında açıklama, daha düşük dereceli örnekleme aralığı ile yüksek dereceli örnekleme aralıklarını oluşturmak için kullanılan parametreler belirtilecektir,

d) Gerçek numunelerin veya numune değerlerinin tahminsel genişliklerinin özeti yapılacaktır.

6.3 Cevherleşme/Mineralizasyon/Maden Yatağına Ait Bilgiler: Karşılaşılan, tespit edilen mineralize bölgeler ile olası ve/veya tespit edilen maden yatağı ve bu bölgeleri çevreleyen kaya türleri ile ilgili jeolojik kontroller, uzunluk, genişlik, derinlik, süreklilik, karakter, çeşit ve yayılım bakımından mineralizasyon dağılımını detaylandırma, tespit edilen madenin oluşum ortamı ve modeli, cevherleşme/mineralizasyonun yer altı jeolojik modelinin ortaya konulmasına yönelik olarak yapılan ya da yapılacak olan her türlü jeolojik etüt ve bunların sonuçlarını desteklemek amacıyla, yanal korelâsyonu en duyarlı şekilde ortaya koyacak ve iki/üç boyutlu model üretebilmesi için gerektiğinde jeofizik yöntemler uygulanacak, jeofizik veriler jeolojik veriler ile karşılaştırılacak, değerlendirilecek ve yorumlanacak ve maden jeolojisi haritasına işlenecektir.

6.4 Analiz/Testlerden Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi ve Yorumlanması

a) Uygulanan kalite kontrol önlemleri ve veri doğrulama işlemlerinin açıklaması yapılacaktır,

b) Belirtilen verilerin doğrulandığı üzerine raporu imzalayanların açıklaması yapılacaktır,

c) Verilerin doğası ve varsa bu doğrulamadaki herhangi bir sınırlama hakkında açıklama yapılacaktır,

ç) Verileri doğrulamadaki herhangi bir eksiklik ya da arıza için nedenler açıklanacaktır.

6.5 Kaynak/Rezerv Raporu Tahmini/Hesaplaması:

a) Sadece uygulanabilir mineral kaynak ve mineral rezervi yöntemlerinin kullanımı gerekmektedir,

b) Mineral kaynakları ve maden rezervlerinin ayrı ayrı raporlanması, ancak hem mineral kaynakları ve hem de maden rezervi birlikte belirtildiğinde, eğer varsa mineral kaynakları içerisindeki maden rezervinin toplamı yer almalıdır,

c) Tahmini mineral kaynakları diğer mineral kaynakları kategorilerine eklenmelidir,

ç) Her kategoride mineral kaynakları ve maden rezervlerinin miktarı ve/veya kalite/tenör ile ilgili uygun detay bilgileri raporda belirtilmelidir,

d) Rapor mineral kaynakları ve maden rezervlerini tahmin etmek için kullanılan parametrelerin ve yöntemlerin anahtar varsayımlarını, ayrıntılarını içermelidir,

e) Raporda mineral kaynakların ve maden rezervlerinin tahmininden etkilenebilecek her faktör ( yasal izin, çevre, vergilendirme, pazarlama, sosyal, ekonomik veya diğer ilgili konular) tahmini ne ölçüde etkileyebilir, bir açıklaması yapılmalıdır,

f) Raporda, mineral kaynakların ve maden rezervlerinin tahmini hangi ölçüde madencilik, metalürji,

altyapı ve diğer ilgili faktörlerden etkilenebilir, açıklaması yapılmalıdır,

g) Raporda ön fizibilite çalışması veya mineral projesinin fizibilite çalışması yapılacak ise kullanılan potansiyel maden kaynakları, mümkün maden rezervi, muhtemel maden rezervi ve görünür maden rezervi tanımlamaları mineral kaynakları veya mineral rezervlerinin ekonomik analiz atıfları kullanılmalıdır,

6.6 Raporun Gelişim Özellikleri Üzerine Ek Açıklamalar: Bu dönemde işletme ruhsatı almak üzere müracaat edilmesi durumunda kısa ve özetle;

a) Madeni İşletme – varsayılan madencilik metodu ve yıllık üretim tahmini,

b) Geri Kazanım – cevherin değerlendirilmesi için varsayılan/önerilen zenginleştirme yöntemleri,

c) Pazar - cevherin pazarlanması için piyasalar hakkında bilgi verilmesi,

ç) Sözleşmeler- Madencilik, konsantre, rafine, eritme, ulaşım, veya işletme masrafları hakkında kısa bilgi,

d) ÇED – iyileştirme,

e) Vergi - Uygulanabilecek Vergi oranları, telif hakları ve diğer devlet harçları veya tahmin proje gelirleri üzerine bir açıklama yapılacaktır,

f) Sermaye ve İşletim Maliyet Tahminleri - sermaye ve işletme maliyeti tahminleri, tablo şeklinde belirtilmelidir,

g) Ekonomik Analiz -görünür maden rezervi ve muhtemel maden rezervi için metal fiyatları,

ğ) Madencilik Süresi - Beklenen madencilik süresi ve araştırma potansiyeli üzerine bir açıklama belirtilecektir.

7.YATIRIM HARCAMALARI: Genel arama faaliyetlerine ilişkin yatırım harcamaları belgelenecek ve bir sonraki yılda/dönemde yapılması öngörülen yatırımlar belirtilecektir.

8. SONUÇLAR

9.KAYNAKLAR DİZİNİ: Raporda kullanılan her türlü bilgi ve belge, kaynaklar dizininde yer alacaktır.

Madencilik Faaliyetleri Nelerdir

o Alan sorgulama işlemleri

o Arama Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi

o İşletme Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi

o Arama Faaliyet Raporu Hazırlanması

o Arama Dönemi Üretim İzin Belgesi Alınması

o İşletme Projesi Hazırlanması (Açık / Kapalı İşletme)

o Birleştirme Talepli İşletme Projesi Hazırlanması

o İşletme İzni, Sevk Fişi Alımı ve Nezaretçi Ataması

o 29. Madde Evraklarının Hazırlanması (İmalat Haritası Hariç)

o İmalat Haritası Hazırlanması (Sahanın İşletme Yönetimine ve Ölçüm Yapılacak Alana Göre Belirlenecektir.)

o Saha Mülkiyet Belirleme İşlemleri

o Patlayıcı Madde İzin Yazısı Alınması

o Mera Vasfı Değişikliği Dosyanın ve Toprak Koruma Projelerinin Hazırlanması

Detay Jeolojik Etüt

Bilinen veya belirlenen cevherleşmenin ekonomik değerini ve ekonomikliğini ortaya çıkartmak için yapılan tüm çalışmaları kapsar. Jeolojik etüt haritaları (1/5000, 1/2000, 1/1000, 1/500) sonucunda sondaj noktaları belirlenir. Sondaj ve diğer rezerv tespit çalışmaları sonucunda, rezerv, tenör dağılımı ve işletme yöntemi (Kapalı / Açık) tespit edilir. Söz konusu sahanın sahip olduğu gerçek rezerv miktarını, en doğru şekilde yansıtan değerler sondaj ve hafriyat çalışmaları ile bulunur. Görünür rezerv, gerçek rezerv miktarının yaklaşık %90’ını temsil eder.

Madencilikte Görünür Rezerv

Ana kuyu, tali kuyu, galeri, kılavuz, başyukarı, başaşağı, desandri, yarmalar vasıtasıyla dört yanı, devamlılık arz eden muntazam yataklarda ise üç yanı (diğer bir yanı birkaç sondajla) açılmış bulunan maden kesimlerini belirleyen rezerv kavramıdır. Görünür rezerv kısmında istihsal için gerekli olan bilgilerin tespit edilmiş olması istenir. Bu bilgiler genellikle; Maden kalitesi, hidrojeolojik şartlar, yataklanma durumu, rezerv sınırı, mineralizasyon durumu ve dağılışı, tektonik karakterler ve jeolojik faktörler hakkındadır. Görünür rezerv işletmelerde ihzarat durumuna göre; “çıkarılmaya hazır” ve “çıkarılmaya hazır değil” (belirli) diye iki ayrı rakamla ifade edilir. Pratikte görünür rezervin hata sınırı, çok iyi bilinen yataklarda ± % 5, genellikle ± % 20 olarak kabul edilir.

Maden Rezerv Hesapları

Jeolojik prospeksiyon ile başlayan rezerv tespit çalışmaları detay jeolojik etüt ve sondajlarla devam eder. Yapılan tüm bu çalışmalar boyunca sırasıyla mümkün rezerv, muhtemel rezerv ve görünür rezerv kavramları tespit edilir. Simülasyon ve 3D Modelleme programları ile sanal ortama aktarılan rezerv, ileriki aşamalarda yapılacak fizibilite çalışmaları ile birlikte gerek ekipman seçimi gerek ise üretim yöntemi seçimini doğrudan etkiler. Bu modellemeler, Kurulacak olan işletmenin maksimum seviyede verimle çalışmasına veya mevcut üretimde yapılacak operasyonel yaklaşımlar ile gözle görülür bir verim artışı yaşanmasına zemin hazırlar.

Arama Ruhsat Müracaatı

Müracaat sahibi ön inceleme raporu ve maden arama projesi ile mali yeterlilik belgelerinin Genel Müdürlüğe eksiksiz olarak teslim etmesine müteakip ruhsat/sertifika düzenlenir.

Arama Dönemleri Ve Faaliyet Raporları

Arama faaliyetleri II(b), III, IV. ve VI. grup madenler için arama ruhsatı, V. Grup madenler için arama sertifikası alınarak yapılır. I. Ve II(a) grup madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir.

Madencilik faaliyetleri nelerdir?

Madencilik faaliyetleri, yer kabuğundaki jeolojik hammaddelerin ekonomik olarak değer elde edilmesi amacıyla bulundukları yerden verimli ve güvenli bir şekilde çıkarılmasını kapsayan işlemlerdir.

VI. Grup denizlere yapılan müracaatlar nasıl yapılır.

Denizlerde yapılan Kokolit-Sapropel ve Hidrojen Sülfür ile ilgili arama ruhsatı müracaatları maden ismi belirtilerek yapılır. Maden ismi belirtilmeyen müracaatlar bu madenlere hak sağlamaz.

Maden Müracaatımı vekil aracılığı ile yapabilir miyim?

Müracaatların vekil vasıtası kanalıyla yapılması durumunda vekaletname  ve vekilin imza sirküsünün  aslının verilmesi gereklidir.

Ön İnceleme Raporu hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Aranacak madenin grubu ve cinsi açıkça belirtilmelidir. Madenin grubu ve adı belirtilmemiş ise müracaat reddedilir.

Mülkiyet İzinleri

Sahipli arazilerde mülk sahibinden, orman arazilerinden orman idaresinden izin istendiği gibi bunun yanında izne tabi olan diğer alanlarda da izin alınması gerekmektedir. Mülk sahibinden iznin yazılı olarak alınması lazımdır. İşletme izni istenen alanın Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında olması halinde bu durumun belgelendirilmesi yeterlidir. Mera alanlarında durum biraz farklı olup, mera tahsis amacının değiştirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından istenmekte,Bakanlığın uygun bulmasından sonra dosya valiliğe gönderilmektedir.

BOR’UN ATOMİK YAPISI, KİMYAZAL ve FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Atomik Yapısı:

 

+ Atomik Çapı: 1.17Å

 

+ Atomik Hacmi: 4.6cm3/mol

 

+ Kristal yapısı: Rhombohedral

 

+ Elektron Konfigürasyonu:  1s2 2s2p1

 

+ İyonik Çapı: 0.23Å

 

+ Elektron Sayısı (yüksüz): 5

 

+ Nötron Sayısı: 6

 

+ Proton sayısı: 5

 

+ Valans Elektronları: 2s 2p 1

 
 

Kimyasal Özellikler:

 

+ Elektrokimyasal Eşdeğer: 0.1344g/amp-hr

 

+ Elektronegativite (Pauling): 2.04

 

+ Füzyon Isısı: 50.2kJ/mol

 

+İyonizasyon potansiyeli :

 

  – Birinci: 8.298
  – İkinci: 25.154
  – Üçüncü: 37.93

 

+ Valans elektron potansiyeli (-eV): 190

 
 

Fiziksel özellikler:

 

+ Atomik Kütlesi: 10.811

 

+ Kaynama Noktası: 4275K 4002°C 7236°F

 

+ Termal Genleşme Katsayısı: 0.0000083cm/cm/°C (0°C)

 

+ Kondüktivite:

 

   – Elektriksel: 1.0E -12 106/cm ohm
   – Termal: 0.274 W/cmK

 

+ Yoğunluk: 2.34g/cc @ 300K

 

+ Görünüş: Sarı-Kahverengi ametal kristal.

 

+ Elastik Modülü:

 

   – Bulk: 320/GPa

 

+ Atomizasyon Entalpisi: 573.2 kJ/mole @ 25°C

 

+ Füzyon Entalpisi: 22.18 kJ/mole

 

+ Buharlaşma Entalpisi: 480 kJ/mole

 

+ Sertlik:

 

   – Mohs: 9.3
   – Vickers: 49000 MN m-2

 

+ Buharlaşma Isısı: 489.7kJ/mol

 

+ Ergime Noktası: 2573K 2300°C 4172°F

 

+ Molar Hacmı: 4.68 cm3/mole

 

+ Fiziksel Durumu: (20°C & 1atm): Katı

 

+ Spesifik Isısı: 1.02J/gK

 

+ Buhar Basıncı: 0.348Pa@2300°C

Türkiye’de Bor Olan Yerler ve Bor Madeninin Önemi

Türkiyede bor tuzu yatakları Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir il sınırları icerisindedir. Bunların en büyükleri Mustafakemalpaşa (Bursa), Susurluk (Balıkesir), Bigadiç (Balıkesir), Emet (Kütahya) ve Kırka (Eskişehir) da yer almaktadır. Türkiye’nin maden ihracatı gelirinin % 50’si bor tuzlarından sağlanmaktadır. Buna rağmen Türkiye’de toplam ihracatın % 4’ünü madencilik sektörü oluşturulduğundan bor tuzlarına düşen pay % 2’dir. Toplam rezervimiz dünya rezervinin 3/1’den daha fazladır. Buna rağmen dünya ihracatında ABD 1. sıradadır ve bor pazarını elde tutmak için Türkiye’den yılda 150.000 ton ham bor alarak bu piyasayı elinde tutmaya devam etmektedir.

 

Ayrıca sadece Amerika değil birçok ülkeye ham olarak bor madenini satmaktayız… Bunun başlıca sebebi politik kriterlerdir. Hiç bir ülke bizim bor madenlerini tam olarak işleyip satmamızı istemez. Çünkü böyle olursa Türkiye’nin Bor madenlerinde tekelleşeceğini biliyorlar. Son 50 yıl (belki daha az) içinde bitmesi beklenen petrol için alternatif yakıt olan bor madeni (biyolid) gücünün Türkiye’de olmasını hangi ülke ister?

 

(Mahir Kaya – yorumdan eklenmiştir.)

Migem iş takipleri

Maden İşleri Genel Müdürlüğünde ruhsatlı sahalarınız için  meri mevzuat kapsamında yapılan iş takipleri hizmetidir.

Amasya Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.


ÇED BİRİMİ

  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği Doğrultusunda
  • Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED Raporlarının Hazırlanması
  • ÇED Muafiyet dosyalarının hazırlanması ve ÇED Kapsam Dışı Yazısı Alınması
  • ÇED İzleme Yapılması


ÇEVRE DANIŞMANLIK BİRİMİ

  • Çevre Danışmanlık Hizmeti Sunulması,
  • Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
  • Çevre Performans Raporlarının hazırlanması,
  • Geçici Faaliyet Belgesi için ön hazırlıkların ve ilgili başvuruların yapılması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması ve Takibi (Emisyon, Atık Su Deşarjı, Gürültü, Tehlikeli Madde Deşarjı)
  • Atık Minimizasyonu çalışmalarının planlanması,
  • Çevresel izleme ve ölçme parametrelerinin belirlenmesi ve takibi,
  • Yasal beyanların yapılması,
  • Atık planlarının hazırlaması,
  • Çevre Bilinci, Çevre Mevzuatı, atık yönetimi, eğitimlerinin verilmesi,
  • Çevresel Kazalarına Karşı Acil Durum Planlarının Hazırlaması,
  • Çevresel Acil Durum Tatbikatlarının Yapılması


MADENCİLİK BİRİMİ ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

  • Yetkilendirilmiş Maden Danışmanlığı
  • Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Migem) İş Takipleri
  • İşletme Ruhsatı - Arama Ruhsatı Alınması
  • Arama Faaliyet Raporları
  • 29. Madde evrakları hazırlanması
  • Harita Hizmetleri (İmalat haritası ve halihazır harita çizimleri
  • 3B (Boyutlu) Modelleme İle Madencilik Metodu Belirleme
  • Kademeli Kapatma Planı
  • Fizibilite Raporları (Açık Ocak İşletme Tasarımları, Ulaşım Yolu Tasarımları, Yeraltı İşletme Tasarımları)
  • Atık Depolama Tesisi Tasarımı, Atık Barajı Uygulama Projeleri
  • Jeolojik Etüt , Jeofizik Etüt
  • Hidrolojik Etüt, Hidrojeolojik Etüt
  • Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Hazırlanması
  • Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
  • Sulak alan izin işlemleri
  • Mera Geri Dönüşüm Projeleri
  • Toprak Koruma Projesi,
  • Orman İzinleri, Rehabilitasyon Projeleri
  • Deşarj İzninin Alınması (Alıcı ortam dışındaki deşarjlar için)
  • GSM (Gayrı Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Alınması
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)
  • Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED)
  • Proje Tanıtım Dosyası (PTD)
  • Mevcut Çevresel Durum Tespit Raporları
  • Ekosistem Değerlendirme Raporu
  • Ekolojik Peyzaj Değerlendirme Raporu
  • Su Kullanım Hakları Planlama Raporu
  • Acil Durum / Afet Müdahale Planları
  • Nihai ÇED İzleme ve Kontrolü

Ankara Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.


ÇED BİRİMİ

  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği Doğrultusunda
  • Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED Raporlarının Hazırlanması
  • ÇED Muafiyet dosyalarının hazırlanması ve ÇED Kapsam Dışı Yazısı Alınması
  • ÇED İzleme Yapılması


ÇEVRE DANIŞMANLIK BİRİMİ

  • Çevre Danışmanlık Hizmeti Sunulması,
  • Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
  • Çevre Performans Raporlarının hazırlanması,
  • Geçici Faaliyet Belgesi için ön hazırlıkların ve ilgili başvuruların yapılması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması ve Takibi (Emisyon, Atık Su Deşarjı, Gürültü, Tehlikeli Madde Deşarjı)
  • Atık Minimizasyonu çalışmalarının planlanması,
  • Çevresel izleme ve ölçme parametrelerinin belirlenmesi ve takibi,
  • Yasal beyanların yapılması,
  • Atık planlarının hazırlaması,
  • Çevre Bilinci, Çevre Mevzuatı, atık yönetimi, eğitimlerinin verilmesi,
  • Çevresel Kazalarına Karşı Acil Durum Planlarının Hazırlaması,
  • Çevresel Acil Durum Tatbikatlarının Yapılması


MADENCİLİK BİRİMİ ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

  • Yetkilendirilmiş Maden Danışmanlığı
  • Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Migem) İş Takipleri
  • İşletme Ruhsatı - Arama Ruhsatı Alınması
  • Arama Faaliyet Raporları
  • 29. Madde evrakları hazırlanması
  • Harita Hizmetleri (İmalat haritası ve halihazır harita çizimleri
  • 3B (Boyutlu) Modelleme İle Madencilik Metodu Belirleme
  • Kademeli Kapatma Planı
  • Fizibilite Raporları (Açık Ocak İşletme Tasarımları, Ulaşım Yolu Tasarımları, Yeraltı İşletme Tasarımları)
  • Atık Depolama Tesisi Tasarımı, Atık Barajı Uygulama Projeleri
  • Jeolojik Etüt , Jeofizik Etüt
  • Hidrolojik Etüt, Hidrojeolojik Etüt
  • Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Hazırlanması
  • Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
  • Sulak alan izin işlemleri
  • Mera Geri Dönüşüm Projeleri
  • Toprak Koruma Projesi,
  • Orman İzinleri, Rehabilitasyon Projeleri
  • Deşarj İzninin Alınması (Alıcı ortam dışındaki deşarjlar için)
  • GSM (Gayrı Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Alınması
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)
  • Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED)
  • Proje Tanıtım Dosyası (PTD)
  • Mevcut Çevresel Durum Tespit Raporları
  • Ekosistem Değerlendirme Raporu
  • Ekolojik Peyzaj Değerlendirme Raporu
  • Su Kullanım Hakları Planlama Raporu
  • Acil Durum / Afet Müdahale Planları
  • Nihai ÇED İzleme ve Kontrolü
Ankara İli Bazı Genel Sektör referanslarımız

ABDULLAH UYANIKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AHMET İNCEKARAHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AK BEREKET HAYV. TAR. DAN. PETROL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AK GİRİŞİM MİMARLIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AKÇA İNŞAAT TARIM HAYVANCILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ALK TAVUKÇULUKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ALKAN TAVUKÇULUKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ALTIN ÇİFTLİĞİ TAVUKÇULUK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ATAYMAÇ GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AY PİLİÇ TAVUKÇULUKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AYCEM TAVUKÇULUK TARIM SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
AZK TARIM HAYVANCILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
BAŞKENT NET ENERJİ HAYV. MED. SAN. TİC. LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
BEMTAŞ TARIM HAYVANCILIKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
BEY-TAT TARIM SAN TİC. LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
BEYCAN TARIM HAYVANCILIK NAK. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
BEYTAR BEYPAZARI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKYUMURTA TAVUKÇULUĞU TESİSİANKARA
BEYTAR BEYPAZARI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKYUMURTA TAVUKÇULUĞU TESİSİ KAPASİTE ARTIŞIANKARA
BİNNUR SEZERHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
CEP SERACILIK TARIM GIDA HAYV LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
CESARET TAVUKÇULUK GIDA ENERJİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ÇAĞLAYAN GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ÇAĞLAYAN GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİS KAPASİTE ARTIŞIİANKARA
DOĞA TAVUKÇULUK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
DÖRT K GIDA TARIM LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ELFA TAVUKÇULUKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ELİFİM TAVUKÇULUK VE GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
EMİN EL VETERİNER ÜRÜN. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
EMTA HAYVANCILIKHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ERCİYES PİLİÇ ENERJİ İNŞ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
ESMİR GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
FATMA YİĞİTHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
FEYZAN HAYVANCILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.HAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİANKARA
GDL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK LTD. ŞTİ HAYVANCILIK

İşletme Projelerinin Hazırlanması

Arama ruhsat dönemi süresi içinde, işletilebilir maden rezervi bulunması durumunda 3. yılın sonuna kadar verilmesi gereken işletme projesi ve haritalardan oluşan eklerini kapsar. İşletme ruhsatının alınmasından sonra MK. 7. madde izinlerinin alınması ve sonunda İşletme izni ve üretim faaliyetleriyle devam eden süreçtir. Bu süreç MK. 29. madde evraklarının ruhsat süresince verilmesiyle devam eder.

İŞLETME RUHSATI VE MADENİN İŞLETİLMESİ

Madde 24 - (Değişik madde: 26/05/2004 - 5177 S.K./12.mad) Arama ruhsat süresi sonuna kadar, tespit edilen madenin rezerv bilgilerini de içeren arama faaliyet raporu, en az bir maden mühendisi tarafından hazırlanan faaliyet sonrası işletme alanının çevre ile uyumlu hale getirilmesini de içeren, işletme projesi ve talep harcının ödendiğine dair belge ile müracaatta bulunulması halinde işletme ruhsatı hakkı doğar.

Projelerdeki eksiklikler, yapılan bildirimden itibaren üç ay içinde tamamlanır. Eksikliklerini verilen sürede tamamlamayanların teminatları iki katına çıkarılır ve süre üç ay daha uzatılır. Bu süre sonunda eksikliklerini tamamlamayanların talepleri kabul edilmez ve teminatları irad kaydedilir.

I. Grup (a) bendi madenlerin ruhsat süresi en az beş yıldır. Diğer grup madenlerin işletme ruhsat süresi, on yıldan az olmamak üzere projesine göre belirlenir. Sürenin bitiminden önce yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması halinde ruhsat süresi uzatılabilir. Toplam ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Arama ruhsatlı sahalara, arama süresince belirlenen görünür, muhtemel ve mümkün rezerv alanı üzerinden işletme ruhsatı, görünür rezerv alanına da işletme izni verilir. Arama ruhsatının diğer kısımları taksir edilir. Mümkün rezerv alanlarının IV. Grup ruhsat sahalarında beş yıl, diğer grup ruhsat sahalarında üç yıl içinde görünür ve muhtemel rezerv haline getirilmesi zorunludur. Görünür ve muhtemel rezerv haline getirilmeyen alanlar da taksir edilir.

III. Grup madenlerde, projede üretilmesi öngörülen madenler için gerekli su miktarı ve gaz debisi esas alınır. Bu grup madenler, rezervuar, beslenme alanı ve havzanın tabiî dengesini bozmayacak, kapasitesini aşmayacak ve işletme tesislerini kapsayacak şekilde ruhsatlandırılır.

V. Grup madenlerin üretimi işletme sertifikası ile yapılır. Arama sertifikası süresi sonuna kadar yapılan çalışmaları içeren arama faaliyet raporu ve talep harcının ödendiğine dair belge ile müracaatta bulunulması halinde işletme sertifikası hakkı doğar.

İşletme sertifikası süresi beş yıl olup bu süre uzatılabilir.

V. Grup madenlerin üretimi arazi yüzeyinden toplanarak yapılır. Bu madenlerin işletilmesi için yarma, galeri gibi faaliyette bulunulmasının gerekmesi durumunda, en az bir maden mühendisi tarafından işletme projesi hazırlanarak Genel Müdürlükten izin alınması zorunludur.

Görünür rezervi belirlenen alanlar üzerine, maden işletmeciliğine engel olacak şekilde başka grup işletme ruhsatı verilemez. Ancak farklı gruptaki ruhsat taleplerinin aynı kişiye ait olması veya talep sahiplerinin aralarında mutabakat sağladıklarını belgelemeleri halinde bu şart aranmaz.

Aynı alanda ayrı veya aynı gruplara ait ruhsat faaliyetlerinin çakışmasından dolayı, ruhsat sahipleri arasında uyuşmazlık çıkması veya kendi aralarında mutabakat sağlayamamaları halinde, Bakanlık, projeler üzerinde ve/veya yerinde inceleme yapar. İnceleme sonucunda bu alanda, ayrı ayrı çalışma imkânının tespiti halinde, çalışma esasları Bakanlıkça belirlenir. Bu mümkün değilse öncelik hakkı esas alınarak faaliyete izin verilir.

Kanunun 7 nci maddesine göre alınması gerekli izinler için ruhsat tarihinden itibaren üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Aksi taktirde teminat irad kaydedilir. İzinlerin alınmasından itibaren işletme izni verilir. Bu iznin verildiği tarihten itibaren bir yıllık süre içinde ruhsat sahibi madeni işletmeye almak zorundadır. Bu sürede işletmeye alınmayan ruhsat sahalarında, çalışılmayan her yıl için, projede belirtilen üretim miktarının % 10'u üzerinden Devlet hakkı alınır. Ancak kamu kurumlarınca işletilen bor tuzu ve Ereğli Kömür Havzasındaki taşkömürü ruhsatları için bu hüküm uygulanmaz.

Beş yıllık sürede mücbir sebepler ve beklenmeyen haller dışında üç yıldan fazla üretim yapılmayan ruhsatlar, teminatları irad kaydedilerek iptal edilir.

Ereğli Kömür Havzasındaki taşkömürü ve 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda sayılan bor tuzu, toryum ve uranyum madenleri için bu maddede yazılı süreler uygulanmaz

Temdit İşletme Projesi

işletme Ruhsat süresi sonunda ruhsat alanında hala ekonomik ve işletilebilir maden ruhsatı bulunması durumunda Temdit işletme projesi ve ekleri haritalar hazırlanarak Temdit İşletme Ruhsatı talebinde bulunulmasıdır.

Madde 24 - (Değişik madde: 26/05/2004 - 5177 S.K./12.mad) Sürenin bitiminden önce yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması halinde ruhsat süresi uzatılabilir. Toplam ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Antalya Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.


ÇED BİRİMİ

  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği Doğrultusunda
  • Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED Raporlarının Hazırlanması
  • ÇED Muafiyet dosyalarının hazırlanması ve ÇED Kapsam Dışı Yazısı Alınması
  • ÇED İzleme Yapılması


ÇEVRE DANIŞMANLIK BİRİMİ

  • Çevre Danışmanlık Hizmeti Sunulması,
  • Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
  • Çevre Performans Raporlarının hazırlanması,
  • Geçici Faaliyet Belgesi için ön hazırlıkların ve ilgili başvuruların yapılması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması ve Takibi (Emisyon, Atık Su Deşarjı, Gürültü, Tehlikeli Madde Deşarjı)
  • Atık Minimizasyonu çalışmalarının planlanması,
  • Çevresel izleme ve ölçme parametrelerinin belirlenmesi ve takibi,
  • Yasal beyanların yapılması,
  • Atık planlarının hazırlaması,
  • Çevre Bilinci, Çevre Mevzuatı, atık yönetimi, eğitimlerinin verilmesi,
  • Çevresel Kazalarına Karşı Acil Durum Planlarının Hazırlaması,
  • Çevresel Acil Durum Tatbikatlarının Yapılması


MADENCİLİK BİRİMİ ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

  • Yetkilendirilmiş Maden Danışmanlığı
  • Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Migem) İş Takipleri
  • İşletme Ruhsatı - Arama Ruhsatı Alınması
  • Arama Faaliyet Raporları
  • 29. Madde evrakları hazırlanması
  • Harita Hizmetleri (İmalat haritası ve halihazır harita çizimleri
  • 3B (Boyutlu) Modelleme İle Madencilik Metodu Belirleme
  • Kademeli Kapatma Planı
  • Fizibilite Raporları (Açık Ocak İşletme Tasarımları, Ulaşım Yolu Tasarımları, Yeraltı İşletme Tasarımları)
  • Atık Depolama Tesisi Tasarımı, Atık Barajı Uygulama Projeleri
  • Jeolojik Etüt , Jeofizik Etüt
  • Hidrolojik Etüt, Hidrojeolojik Etüt
  • Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Hazırlanması
  • Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
  • Sulak alan izin işlemleri
  • Mera Geri Dönüşüm Projeleri
  • Toprak Koruma Projesi,
  • Orman İzinleri, Rehabilitasyon Projeleri
  • Deşarj İzninin Alınması (Alıcı ortam dışındaki deşarjlar için)
  • GSM (Gayrı Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Alınması
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)
  • Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED)
  • Proje Tanıtım Dosyası (PTD)
  • Mevcut Çevresel Durum Tespit Raporları
  • Ekosistem Değerlendirme Raporu
  • Ekolojik Peyzaj Değerlendirme Raporu
  • Su Kullanım Hakları Planlama Raporu
  • Acil Durum / Afet Müdahale Planları
  • Nihai ÇED İzleme ve Kontrolü

Aydın Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.


ÇED BİRİMİ

  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği Doğrultusunda
  • Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED Raporlarının Hazırlanması
  • ÇED Muafiyet dosyalarının hazırlanması ve ÇED Kapsam Dışı Yazısı Alınması
  • ÇED İzleme Yapılması


ÇEVRE DANIŞMANLIK BİRİMİ

  • Çevre Danışmanlık Hizmeti Sunulması,
  • Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
  • Çevre Performans Raporlarının hazırlanması,
  • Geçici Faaliyet Belgesi için ön hazırlıkların ve ilgili başvuruların yapılması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması ve Takibi (Emisyon, Atık Su Deşarjı, Gürültü, Tehlikeli Madde Deşarjı)
  • Atık Minimizasyonu çalışmalarının planlanması,
  • Çevresel izleme ve ölçme parametrelerinin belirlenmesi ve takibi,
  • Yasal beyanların yapılması,
  • Atık planlarının hazırlaması,
  • Çevre Bilinci, Çevre Mevzuatı, atık yönetimi, eğitimlerinin verilmesi,
  • Çevresel Kazalarına Karşı Acil Durum Planlarının Hazırlaması,
  • Çevresel Acil Durum Tatbikatlarının Yapılması


MADENCİLİK BİRİMİ ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

  • Yetkilendirilmiş Maden Danışmanlığı
  • Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Migem) İş Takipleri
  • İşletme Ruhsatı - Arama Ruhsatı Alınması
  • Arama Faaliyet Raporları
  • 29. Madde evrakları hazırlanması
  • Harita Hizmetleri (İmalat haritası ve halihazır harita çizimleri
  • 3B (Boyutlu) Modelleme İle Madencilik Metodu Belirleme
  • Kademeli Kapatma Planı
  • Fizibilite Raporları (Açık Ocak İşletme Tasarımları, Ulaşım Yolu Tasarımları, Yeraltı İşletme Tasarımları)
  • Atık Depolama Tesisi Tasarımı, Atık Barajı Uygulama Projeleri
  • Jeolojik Etüt , Jeofizik Etüt
  • Hidrolojik Etüt, Hidrojeolojik Etüt
  • Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Hazırlanması
  • Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
  • Sulak alan izin işlemleri
  • Mera Geri Dönüşüm Projeleri
  • Toprak Koruma Projesi,
  • Orman İzinleri, Rehabilitasyon Projeleri
  • Deşarj İzninin Alınması (Alıcı ortam dışındaki deşarjlar için)
  • GSM (Gayrı Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Alınması
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)
  • Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED)
  • Proje Tanıtım Dosyası (PTD)
  • Mevcut Çevresel Durum Tespit Raporları
  • Ekosistem Değerlendirme Raporu
  • Ekolojik Peyzaj Değerlendirme Raporu
  • Su Kullanım Hakları Planlama Raporu
  • Acil Durum / Afet Müdahale Planları
  • Nihai ÇED İzleme ve Kontrolü
BM HOLDİNGENERJİJEOTERMAL KAYNAK ARAMA AMAÇLI SONDAJ ÇALIŞMASIAYDIN
GÜMÜŞKÖY JEOTERMAL ENERJİ ÜRETİM A.Ş.ENERJİJEOTERMAL KAYNAK ARAMA AMAÇLI SONDAJ ÇALIŞMASIAYDIN
TURCAS BM KUYUCAK JEOTERMAL JEOTERMAL ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.ENERJİJEOTERMAL KAYNAK ARAMA AMAÇLI SONDAJ ÇALIŞMASIAYDIN
YAPIYOL İNŞAAT MAD. TURZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİMADENCİLİKKALKER OCAĞI KIRMA  ELEME TESİSİ AYDIN
ÖNCÜ İNŞAAT NAK. TİC. LTD. ŞTİ.MADENCİLİKKALKER OCAĞI KIRMA  ELEME TESİSİ KAPASİTE ARTIŞIAYDIN

Madencilik Üretim Yöntemi Seçimi

ÇEV-MED ÇEVRE; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde proje/işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

MADENCİLİK FAALİYETLERİ

o Alan sorgulama işlemleri

o Arama Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi

o İşletme Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi

o Arama Faaliyet Raporu Hazırlanması

o Arama Dönemi Üretim İzin Belgesi Alınması

o İşletme Projesi Hazırlanması (Açık / Kapalı İşletme)

o Birleştirme Talepli İşletme Projesi Hazırlanması

o İşletme İzni, Sevk Fişi Alımı ve Nezaretçi Ataması

o 29. Madde Evraklarının Hazırlanması (İmalat Haritası Hariç)

o İmalat Haritası Hazırlanması (Sahanın İşletme Yönetimine ve Ölçüm Yapılacak Alana Göre Belirlenecektir.)

o Saha Mülkiyet Belirleme İşlemleri

o Patlayıcı Madde İzin Yazısı Alınması

o Mera Vasfı Değişikliği Dosyanın ve Toprak Koruma Projelernin Hazırlanması

Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;

Arama ruhsatı/sertifika talep harcı nerelere yatırılır.

Arama ruhsatı/sertifika talep harcı vergi dairelerine, ya da Genel Müdürlüğümüzde bulunan banka şubesine yatırılır. Banka dekontu ve daha önceden doldurulmuş bulunan üç adet müracaat formu ile Genel Müdürlüğümüz İlk Müracaat Şubesi bünyesinde bulunan ilk müracaat birimine müracaat edilir.

Jeolojik Etüt Hizmetleri

 

 

 

  • Jeolojik harita yapımı (her ölçekte),

 

 

 

 

 

  • Jeoistatistiksel analiz ve değerlendirme,

 

  • Maden sahasının tenör dağılım analizi

Yabancılara maden arama izni ne zaman verildi?

Buna paralel yabancılara Osmanlı topraklarında maden arama izni de verildi. 1861 Maden Nizamnamesi ile ilk defa yabancılara “hissedar” olarak maden imtiyazı elde etme hakkı verilmişti. 1869 Maden Nizamnamesi'nde ise yabancılara doğrudan maden ihalelerine girme hakkı verildi.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, 05.6.2004 gün 25483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Maden Yasasında ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5177 sayılı Yasa ile 3213 sayılı Yasada zorunlu hale gelmiştir. 21.06.2005 25852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği’nin 77 – 82. maddeleri uyarınca, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi hakkında yetkili kamu kurumları ve söz konusu iznin nasıl ve ne şartlarla verileceği konusunda düzenlemeler yapılmıştı. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesinde çıkan sorunlar üzerine, 21.04.2007 gün 26500 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikle, Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin, 77 – 82 maddelerine değişiklikler getirilmiş, verilecek izinle ilgili tüm çerçeve ayrıntılı olarak bu değişikliklerde yer almıştır. 10.06.2010 günlü 5995 sayılı Yasanın 3. maddesiyle İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının İl Özel İdareleri tarafından verileceği kural altına alınmıştır.
12.11.2012 günlü ve 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 06.12.2012 gün 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözü edilen Yasa’nın 3. maddesi 7. fıkrasında; 3213 sayılı Yasa’ya göre maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin yetki ve görevler, il özel idarelerinin tüzel kişiliğinin kaldırıldığı illerde valiliklerce yürütülür, denilmiştir.

Bilecik Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.


ÇED BİRİMİ

  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) Yönetmeliği Doğrultusunda
  • Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED Raporlarının Hazırlanması
  • ÇED Muafiyet dosyalarının hazırlanması ve ÇED Kapsam Dışı Yazısı Alınması
  • ÇED İzleme Yapılması


ÇEVRE DANIŞMANLIK BİRİMİ

  • Çevre Danışmanlık Hizmeti Sunulması,
  • Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
  • Çevre Performans Raporlarının hazırlanması,
  • Geçici Faaliyet Belgesi için ön hazırlıkların ve ilgili başvuruların yapılması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması ve Takibi (Emisyon, Atık Su Deşarjı, Gürültü, Tehlikeli Madde Deşarjı)
  • Atık Minimizasyonu çalışmalarının planlanması,
  • Çevresel izleme ve ölçme parametrelerinin belirlenmesi ve takibi,
  • Yasal beyanların yapılması,
  • Atık planlarının hazırlaması,
  • Çevre Bilinci, Çevre Mevzuatı, atık yönetimi, eğitimlerinin verilmesi,
  • Çevresel Kazalarına Karşı Acil Durum Planlarının Hazırlaması,
  • Çevresel Acil Durum Tatbikatlarının Yapılması


MADENCİLİK BİRİMİ ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

  • Yetkilendirilmiş Maden Danışmanlığı
  • Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Migem) İş Takipleri
  • İşletme Ruhsatı - Arama Ruhsatı Alınması
  • Arama Faaliyet Raporları
  • 29. Madde evrakları hazırlanması
  • Harita Hizmetleri (İmalat haritası ve halihazır harita çizimleri
  • 3B (Boyutlu) Modelleme İle Madencilik Metodu Belirleme
  • Kademeli Kapatma Planı
  • Fizibilite Raporları (Açık Ocak İşletme Tasarımları, Ulaşım Yolu Tasarımları, Yeraltı İşletme Tasarımları)
  • Atık Depolama Tesisi Tasarımı, Atık Barajı Uygulama Projeleri
  • Jeolojik Etüt , Jeofizik Etüt
  • Hidrolojik Etüt, Hidrojeolojik Etüt
  • Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Hazırlanması
  • Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
  • Sulak alan izin işlemleri
  • Mera Geri Dönüşüm Projeleri
  • Toprak Koruma Projesi,
  • Orman İzinleri, Rehabilitasyon Projeleri
  • Deşarj İzninin Alınması (Alıcı ortam dışındaki deşarjlar için)
  • GSM (Gayrı Sıhhi Müessese) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Alınması
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)
  • Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED)
  • Proje Tanıtım Dosyası (PTD)
  • Mevcut Çevresel Durum Tespit Raporları
  • Ekosistem Değerlendirme Raporu
  • Ekolojik Peyzaj Değerlendirme Raporu
  • Su Kullanım Hakları Planlama Raporu
  • Acil Durum / Afet Müdahale Planları
  • Nihai ÇED İzleme ve Kontrolü

Bilecik bazı referanslarımız 

AĞCA TARIMHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİBİLECİK
ORHAN AĞCAHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİBİLECİK
BEYHAN AĞCAHAYVANCILIKETLİK PİLİÇ YETİŞTİRME TESİSİBİLECİK
OSMAN BAHRİ BEYAZMADENCİLİKMERMER OCAĞI KAPASİTE ARTIŞIBİLECİK
VEZİR MADENCİLİK A.Ş.MADENCİLİKMERMER OCAĞIBİLECİK

YOL ALANI KİRALAMASI

Maden kanununun 7 maddesi gereği alınması gerekli izinler kapsamında değerlendirilen ve orman sayılan arazilerde maden faaliyetinde kullanılacak bağlantı yollarının  kiralama işlemleri için yapılan ölçümler doğrultusunda hazırlanan proje ve ekleridir.


Mikro Hes Orman İzni

Ülkemizde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin elektriğe dönüştürüldüğü birçok santral bulunmaktadır. Bu santraller sayesinde elektrik ihtiyacının belli bir bölümü, bu kaynakların ucuz maliyeti ile beraber yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Kullanılmakta olan kaynaklardan biri de su kaynaklarıdır. Hidroelektrik (HES) santraller, suyu kinetik enerjiye dönüştürmektedir. Gerekli teçhizatlarla beraber kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü sağlanır. Bu dönüşümü sağlayan ise su türbinleridir. Türbinlere sert bir şekilde çarpan su, türbin çarklarını hızla döndürür. Türbinin bağlı olduğu jeneratörler de gelen enerjiyi alarak elektriğe çevirir. Hidroelektrik santraller için kamuoyunda bazı olumsuz söylemler ortaya çıkmaktadır. HES’lerin doğaya verdiği zarar tartışılmaktadır. HES’ler suyun yerini değiştirdiği için o alanlardaki yaşamsal bölgeye etki etmektedir. Yol yapımları için ise ağaç kesimleri yapılmaktadır. Ancak HES’lerin yerli elektrik üretimine olan katkısı düşünüldüğünde, doğaya karşı verdiği zararlı etkinin yanında bazı faydalı görevler üstlenmektedir. İş imkânı yaratmaları, tarım sulama için su üretimi yapmaları, erozyona karşı bir önlem oluşturmaları, ulaşımın geliştirilmesi HES’lerin yararları arasında yer almaktadır. HES’lerin yanı sıra, bir de Mikro Hes adı verilen mini hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Mikro Hes Orman İzni almış olan bu HES türü, 500 kW kurulu gücün azami sınır olarak kabul edildiği santral türüdür.

1000 kW altında enerji üretimlerinde, gerçek ve tüzel şahısların herhangi bir lisans alması gerekmemektedir. Enerjiyi üretebilmek için öncelikle başvurulacak olan kurum İl Özel İdareleridir. Daha sonra İl Özel İdaresinin vereceği onay ile birlikte DSİ ile su kullanma izni hakkında anlaşma sağlanır. Mikro Hes Orman İzni almanın gerektirdiği bir durum ile karşılaşılırsa, bu bilgi talep sahibine iletilir. Orman izni için yapılan başvurular sonucunda ön izin ve kesin izin kararları çıkabilmektedir. Bu izinler alınırken, kurumlar tarafından belirtilen bazı bedeller bir kereliğe mahsus olarak alınır. Diğer bedeller ise senelik olarak alınan bedellerdir. Mikro Hes kurulumunda kullanılacak olan türbinlerin %75’lik kesiminden fazlası yerli üretim içine giriyorsa, şebekelere verdiğiniz kW başına olan ücretlendirme daha da artacaktır. Dağıtıcı şirket oluşturduğunuz elektriği alacaktır ancak bağlantı merkezi şirketin işaret edeceği yerde olmak zorundadır.

Mikro Hes Orman İzni alarak kurulan Mikro Hes tesisleri yerli elektrik üretimine sağladıkları büyük katkı ile tercih edilmektedir. Ancak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı açıklamalarda; kendilerine gelen her mikro hes talebini kabul etmediklerini, yasa içinde bulunmasına rağmen, mini hes tesislerinin faydalarının tartışılır olduğunu ve bu konu hakkında planlı çalışmalar yapıldığını söylemiştir. 500’den fazla kabul edilmeyen mini hes projesi olduğunu belirten Bakan Eroğlu, bu projelere izin verilmemesi sebebi ile talep sahiplerinin kendisini mahkemeye verdiklerini de açıklamalarına eklemişti. Yerli elektrik üreticileri, bakanlıktan net bir tavır ve kolaylıklar beklemektedir.


kaynak: https://ormanizinleri.com/mikro-hes-orman-izni/

Jeotermal Enerji Santrali Orman İzni

Kömür, doğalgaz ve petrol gibi enerji kaynaklarının dünya enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığını söyleyebiliriz. Ancak, bu kaynakların dünyanın sonuna kadar yeterli olmayacağı bellidir Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyaç çok fazladır. Jeotermal enerji santralleri için Jeotermal Enerji Santrali Orman İzni alınarak enerji üretmek mümkündür. Kömür madenlerinin mevcut ihtiyacı yaklaşık 250 yıl daha karşılayabileceği belirtilmektedir. Ancak, doğalgaz, petrol gibi kaynakların ortalama 50 yıl içinde biteceği beklenmektedir. Bu gerçekler doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları üzerine bilimsel çalışmalar yapılmakta ve önemli yatırımlar yapılmaktadır.

Jeotermal enerji yatırımları da bu anlamda çok önemlidir. Orman alanları içine veya orman alanlarına yakın bölgelere yapılacak olan santral tesisleri için belli izinlerin alınması şarttır. Bu izinler kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Var olan enerji kaynakları için yeni rezerv araştırmaları devam etmektedir. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynakları içinde yapılan çalışmalar sürmektedir. Bu tür bir yatırım yapmak için belli kurumlardan Jeotermal Enerji Santrali Orman İzni alınması öncelikli süreçlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yer kabuğu içerisinde bulunan aşırı ısınmış sular vardır. Bu su kaynakları enerji çıkarmakta ve bu tesisler sayesinde enerji depolanmaktadır. Sıcak su sistemi, kuru buhar sistemi ve sıcak kuru kaya sistemleri olarak 3 farklı jeotermal enerji bulunmaktadır. Bu sistemler elektrik üretiminde de kullanılmaktadır. Bu tür santraller için alınması gereken izinler 6831 sayılı 16, 17 ve 18. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bu izni alabilmek için orman mühendisleri odası bağlı ormancılık şirketlerinin faaliyetleri vardır. Bu şirketlerde orman mühendisleri çalışmaktadır. Yapılacak olan başvuru için bazı hazırlıkların yapılması şarttır. Talep sahibi ve talep yazıları ilk işlemdir. Memleket haritası ve amanejman haritası gerekmektedir. Kadastro haritası ve vaziyet planı yine dosyaya eklenmelidir. Koordinat özet çizelgesi, ağaç röleve planı ve çed belgesi bu dosya içinde olması gereken raporlardır.

Bu tür izinler için yapılan başvurular eksiksiz yapılmalıdır. Tüm detaylar titizlikle uygulanmalı ve hazırlanmalıdır. İlk başvuru dosyasının incelenmesi ile birlikte ön izinler çıkartılmaktadır. Ön izinlerin çıkması ile yatırım yapma süreci başlamış olacaktır. Ön izin sürecinde ilgili tarafın yapması gereken pek çok işlem vardır. Kesin olan Jeotermal Enerji Santrali Orman İzni alabilmek için süreç biraz daha uzayacaktır. Ön izin sürecinde yapılan hazırlıklara istinaden belli bir süre verilmektedir. Bu süre içinde yatırım faaliyetlerine başlanması şarttır. Bu tür tesisler için verilen süre 8 aydır. 8 ay sonunda başlanmayan yatırımlar için bölge müdürlüklerine ön izin iptal yetkisi verilmiştir. Yapılan yatırımların ön izin sonrası azami 2 yıl süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Tüm bu detaylar büyük önem arz etmektedir. Hem dünya için, hem de ülkemiz için yeni enerji kaynaklarının önemi çok büyüktür. Devlet yönetimleri de bu konuda duyarlıdır.

kaynak: https://ormanizinleri.com/jeotermal-enerji-santrali-orman-izni/

Özel Ağaçlandırma Başvurusu

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu Özel Ağaçlandırma sahaları tespit edilmiş olup, Orman Genel Müdürlüğünce belirlenen sahalar 12 ilimizi kapsamakta olup, tespiti yapılan sahalara 25/10/2018 – 23/11/2018 tarihleri arasında Orman Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanmıştır. Yayınlanan listede 2018 Özel Ağaçlandırma Başvuruları için tespit edilen sahalar ayrıntılı bir şekilde paylaşılmıştır.

Bu tespit edilen özel ağaçlandırma alanları için başvuru yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin saha hangi Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ise o müdürlüğe 25/10/2018 – 23/11/2018 tarihleri arasında müracaat formu ile başvuru yapmaları gerekmekte. Özel Ağaçlandırma Başvuruları için sahayı görmek isteyenlere ise o ilin Orman İşletme Müdürülüğü tarafından gereken destek sağlanacaktır.

Özel ağaçlandırma başvuruları sonrasında başvuru yapan kişiler o bölgenin orman işletme müdürlüğü tarafından kuraya tabi tutulacaktır. Kişilerin kuraya katılabilmeleri için orman müdürlüklerinden kişilere tebligat yapılacaktır.


Madencilik Belgesi Nasıl Alınır

  • Maden Müşavirlik (YTK)
  • Orman İzni
  • MADEN MÜŞAVİRLİK ( YETKİLİ TÜZEL KİŞİLİK )

    ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla "ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş." firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

    ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

    ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş hizmet konuları aşağıda verilmiştir.

    • Alan sorgulama, İlk Müracaat işlemleri
    • Arama Faaliyet Raporu Hazırlanması
    • Arama Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi
    • Arama Dönemi Üretim İzin Belgesi Alınması
    • İşletme Ruhsat Alımı ve Devir İşlemi
    • İşletme Projesi Hazırlanması (Açık / Kapalı İşletme)
    • Birleştirme Talepli İşletme Projesi Hazırlanması
    • İşletme İzni, Sevk Fişi Alımı ve Nezaretçi Ataması
    • 29. Madde Evraklarının Hazırlanması (İmalat Haritası Hariç)
    • İmalat Haritası Hazırlanması (Sahanın İşletme Yönetimine ve Ölçüm Yapılacak Alana Göre Belirlenecektir.)
    • Saha Mülkiyet Belirleme İşlemleri
    • Patlayıcı Madde İzin Yazısı Alınması
    • Mera Vasfı Değişikliği Dosyanın ve Toprak Koruma Projelerinin Hazırlanması



    İlk Müracaat İşlemleri

    3213 sayılı maden kanunu değişik 6592 maden kanunu madde 16 gereğince, II. Grup (b) bende ve IV. Grup madenler dışındaki ruhsatlar ihale ile verilir. I. Grup, II. Grup (a) ve (c) bendi madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir. II. Grup (b) bendi III. Grup ve IV. Grup madenler arama ruhsatı, V. Grup madenler arama sertifikası ile aranır. II. Grup (b) bende ve IV. Grup madenler için yapılan müracaatların işletme ruhsat taban bedeli ödenerek yapılması zorunlu olup müracaatlarda öncelik hakkı esastır.

    Maden Alanı İlk müracaat yapılarak hak sahibine tanınan iki aylık sürede maden arama ruhsat bedeli yatırılarak, ön inceleme raporu, maden arama projesi ve mali yeterliliği (2B. ve 4. Grup) içeren yönetmelikte belirtilen hususlara uygun bir şekilde ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş tarafımızca hazırlanır, müracaat evrak ekleri tamamlanarak arama ruhsatı almak üzere Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulur.

    Maden Arama Projesi, Arama Faaliyet Raporları Hazırlanması

    Maden Arama Projesinde; projenin amacı açık bir şekilde ifade edilerek müracaat sahibinin beklentisi ortaya konulur. Arama yapılacak sahanın seçiminden başlayıp, kaynak ve rezervinin belirlenmesi, değerlendirilip sınıflandırılması, raporlama aşamasının sonuna kadar geçen tüm maden arama süreci (ön arama, genel arama, detay arama) bir termin planı kapsamında belirtilir. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik yatırım ve mali yeterlilik bilgileri belgelenir.

    Hazırlanan ön inceleme raporu, mali yeterliliği içeren maden arama projesi gerekli ve diğer evraklarla beraber Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilerek ruhsat müracaatı tamamlanır. Ruhsat müracaatının yapılması ve ruhsata hak sağlanması halinde sahada yapılan her çalışma dönemi sonunda ilgili raporlar tarafımızdan hazırlanarak Maden İşleri Genel Müdürlüğüne sunulur. Ilgili üç dönem sırasıyla;

    a) Ön Arama Dönemi Faaliyet Raporu
    b) Genel Arama Dönemi Faaliyet Raporu
    c) Detay Arama Dönemi Faaliyet Raporu

    Arama Dönemi Üretim İzin Belgesi Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin 21. Maddesinde belirtildiği üzere gerekli izinlerin alınması ve Maden İşleri Genel Müdürlüğüne ibraz edilip Üretim İzin Belgesinin alınması hizmetidir.

    Madde 21- Arama ruhsatı döneminde teknolojik araştırma, geliştirme, pilot çalışmalar ve pazar araştırmaları yapmak üzere genel/detay arama faaliyet raporu ile birlikte müracaat eden ruhsat sahibine, görünür rezervi ortaya çıkarılan ve Genel Müdürlükçe uygun bulunan II (b), III. ve V. Grup madenlerde genel arama döneminde, IV. ve VI. Grup madenlerde ise genel veya detay arama döneminde görünür rezervin %10'una kadar Ek Form-23'te yer alan maden üretim izin belgesi verilebilir.

    MADEN İŞLETME PROJELERİ, (İŞLETME PROJELERİ)

    Kurumumuzun verdiği hizmetler açık ocak işletmeciliği ve yeraltı maden ocağı işletmeciliği için detaylı bir made tasarımı ve maden yerleşim planlaması, üretim zamanlaması ve ekipman seçimini de içeren iş tanımlanm ası/fizibilite ve ekonomik değerlendirme çalışmalarını da kapsar.

    I (b) ve II (a) grubu madenlerin işletme ruhsatı müracaatı MADDE 22 - (1) I (b) ve II (a) G rubu madenlere işletme ruhsat müracaatı için talep harcı yatırılıp Ek Form-1'de örneği verilen dilekçe ile maden ismi belirtilerek işletme r uhsat müracaatı yapılır. Uygun olan alanlar müracaat tarihi itibarıyla iki ay süre ile rezer ve edilir. Bu sürede müracaat sahibi, işletme ruhsat talep harcını, işletme ruhsatı harcı ve teminatını, Ek Form-2'de istenen belgeleri, görünür rezerv bilgilerini, çevre ile uyum planını da içeren E k Form-10'a uygun olarak hazırlanmış ve imzalanmış işletme projesini Genel Müdürlüğe vermesi halinde işletme ruhsat hakkı doğar. Aksi halde bu alanlar 2 ay sonunda müracaatlara açık hale gelir. Bu durumda talep harcı hariç ruhsat harç ve teminatı iade edilir.

    II (b), III., IV. ve VI. grup madenlere işletme ruhsatı düzenlenmesi ve işletilmesi ile ilgili genel ilkeler MADDE 26 - (1) Arama faaliyeti sonrası görünür , muhtemel ve mümkün rezerv sınırlarının ve büyüklüğünün tespit edilebilm esi için madenin ortalama tenörü, kalitesi veya madenin cinsine göre cevher damar kalınlıkları, kömür için kalori değeri, mermer için üretim kapasitesi, su ve gazların konsantrasyonu, debisi, kapasitesi belirlenir. İşletme projesinin hazırlanmasında kullanılacak verilerin belirlenebilmesi için gerekli aramaların yapılmış olması ve bu faaliyetlerin rezerv bilgilerini içeren II ( b) ve III . Gruplar için hazırlanmış genel arama faaliyet raporu, IV. ve VI. Gruplar için ise detay arama faaliyet raporu ile belgelenm esi zorunludur.

    3 BOYUTLU MODELLEME VE OCAK TASARIMI

    Fizibilite edilecek maden yatağında bazı aramalar yapılarak miktar ve kalitenin yani rezerv ve tenör miktarı hakkında bilgi toplamak gerekir. Tespit edilen maden rezervi ve tenörüne göre ocağın üretim yöntemi, üretim planı, üretim miktarı, maden yatağının ömrü gibi birçok parametrede planlamalara gidilmektedir. Bu nedenle yüksek miktarlarda yapılacak yatırım öncesi bu süreç çok önem arz etmektedir. Maden yatağının 3 boyutlu olarak ortaya çıkarılarak haritalanması, "6592 sayılı kanunla değişik 3212 sayılı Maden Kanunu" ile getirilen arama dönemi sırasında yapılması mecbur olan çalışmalar arasında bulunmaktadır.

    ÇEV-MED olarak, deneyimli mühendis kadrosu, uygun teknik altyapı ve lisanslı yazılımlarımız ile cevher modelleme, maden üretim metodu seçimi gibi ön fizibilite çalışmalarıyla projelerinizin karlılık durumlarının ortaya çıkarılmasında çözüm ortağınız olmaktayız.

    Taş Ocağı Ruhsatı İçin Nereye Başvurmalıyım

    İmarat Haritası Nedir.

    Ülkemizde ve birçok ülkede madenlerin kazılıp zeminden çıkarılması ile ilgili işlemler bütününe imalat adı verilmektedir. Bu nedenle imalat faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili bilgileri ve özellikleri yansıtmak için hazırlanan haritalara da imalat haritaları adı verilmektedir.

    4 grup madenler nelerdir?

    4Grup madenler arasında sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100'e yakın endüstriyel hammadde; linyit, taşkömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor.

    Cevher Bloğu Modellemesi

    • Kampüs Madencilik'in kaynak ve rezerv tahminlerine yönelik güçlü yaklaşımı, kapsamlı maden işletmecilik deneyimleri ile yapısal ve alterasyon jeolojisi konularındaki uzmanlığını birleştirilmesine dayanır. 
    • Arama hedeflerinin tanımlanması, fizibilite çalışmaları ve çalışan maden işletmeleri için oluşturduğumuz kaynak modelleri ve değerlendirmeleri, kaynakların oluşumuna neden olan jeolojik sistemlerin detaylı bir şekilde anlaşılmasına dayanır. 
    • Jeo-İstatistik yaklaşımlar ile, sizin proje kaynağınıza ve rezerv değerlendirmenize en uygun metotu seçip uygularken proje jeolojisini, maden mühendisliğini veya ekonomiyi de göz önünde bulundururuz.

    Toprak Koruma Projelesi

    • Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 3/7/2005, 5403 Kanun Numarası ile kabul edilmiştir. Yayımlandığı R.Gazete: 19/7/2005 , Sayı:25880 ) Yürürlükteki Toprak Koruma Kanunu ile tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı için Toprak Koruma Projesi hazırlanması ve Tarım Dışı Kullanım İzni alınması zorunlu hale getirilmiştir.
    • Şirketimiz bünyesinde ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak Toprak Koruma Projeleri hazırlanmaktadır.
    • Temmuz 2005 yılında yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu çerçevesinde hazırlanacak toprak koruma projeleri ile tarım dışı kullanım izinlerine esas oluşturacak işler faaliyetimizin temelini oluşturmaktadır.

    Ruhsat grupları ve alanları nelerdir?

     I (b) Grubu  madenler 50 hektarı, II. (a) ve II. (b) Grubu madenler 100, III. Grup madenler 500, IV. Grup madenler 2.000, VI. Grup madenler 5.000 hektarı, V. Grup madenler 1.000 hektarı, tamamı denizlere yapılan III., IV. ve VI.  Grup ruhsat 50.000 hektardır.

    I b , II a, II b, III,IV.,V. ve VI. grup ruhsat müracaatı nereye yapılır?

    Bu gruplar için ruhsat müracaatı Genel Müdürlüğe yapılır.I (b) ve II (a) Grubu madenlere işletme ruhsatı, II (b), III., IV. ve VI. Grup madenlere arama ruhsatı, V. Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır. Müracaatın işletme talep harcı ile yapılması zorunlu olup, müracaatlarda öncelik hakkı esastır.


    Rezerv Hesaplama ve Modelleme

    * Jeoloji veri yönetim sistemleri

    * Cevher bloğu modellemesi

    * Kaynak ve rezerv tahminleri

    * Cevher Özellikleri ve Optimizasyonu

    * Örnekleme ve Tenör Kontrolü

    * Sistem Kurma, Teknik olarak gözden geçirme ve Tenör

    * Kontrol Sistemlerinin Denetlenmesi

    * Kaynak/Rezerv Sınıflandırma Sistemleri hakkında Uzman Önerileri

    * Risk Analizleri, Ürün Çeşitliliği ve Tenör Kontrolü İçin Şartlı Simülasyon

    * Teknik gözden geçirmeler ve Denetlemeler

    * Kaynak ve rezervlerin teknik değerlendirilmesi (Due Diligence)

    Bolu Maden Danışmanlık YTK Hizmeti Veren Firmalar

    ÇEVMED; Maden İzinlerinin Alınması konusunda hizmet vermesi amacıyla “ÇEVMED MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK A.Ş.” firmasını hayata geçirmiş olup bu firmamız Maden İzinleri Alınması konusunda kaliteli hizmet anlayışıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yetkili Tüzel Kişilik olarak yetkilendirilmiştir.

    ÇEV-MED; Maden projesi için uygun tesis yerinin belirlenmesi aşamasından başlayarak, tesisin kurulması, faaliyete hazır hale gelmesi ve işletmeye alınmasına süreçlerinde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken tüm izin ve belgelerin alınması sürecinde işletme sahiplerine bilgi ve tecrübelerimizle çözüm ortaklığı sunmaktayız.

    ÇEV-MED ÇEVRE Çevre Mevzuatı kapsamında yer alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelik doğrultusunda ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması usul ve esasları, yine Bakanlıkça çıkarılmış olan "Yeterlik Belgesi Tebliği" ile tanımlanmıştır. ÇEV-MED ÇED HİZMETLERİ DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ Bakanlık tarafından söz konusu Tebliğ uyarınca, 229 Numaralı "ÇED YETERLİK BELGESİ" ile ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlamaya yetkili kılınmıştır.

    ÇEV-MED ÇEVRE ayrıca "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. Firmamız bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından 318 Numaralı "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.

    Balık Üretim Tesisi Orman İzni

    Balık üretimi yapmak için inşa edilecek olan tesisler için belli şartlar, müracatlar ve gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu faaliyet için devlet ormanları içinde veya bu ormana 4 kilometreye kadar olan sınırlarda tesis kurmak isteyen kişi veya kurumların ilgili birimlerden Balık Üretim Tesisi Orman İzni alması şarttır. Üretim tesisi kurulacak olan yerin il, ilçe, köy ve mevkisi net olarak belirtilmelidir. İlgili dilekçeye koordinat bilgileri doğru bir şekilde eklenmelidir. Hazırlanan bu dilekçe bölge müdürlüğüne iletilmelidir. Bölge müdürlüğünde görevli olan inceleme heyeti arazi üzerinde gerekli olan tüm çalışmaları titiz bir şekilde yapmalıdır. Orman içindeki arazilere bedelli, dışında kalan içinde bedelsiz ön izin raporu hazırlanmaktadır.

    Uygun görülenler için verilen ön izin süresi toplam 24 aydır. Ancak, bu süre bölge müdürlüğü tarafından 12 ay daha uzatılabilir. Bu duruma doğal afet ve benzer olaylardan dolayı başvurulabilir. İlgili kişilerin almak istediği Balık Üretim Tesisi Orman İzni ve bu izni aldıkları ön izin süresinde yapmaları gereken pek çok çalışma bulunmaktadır. İlk olarak tesise ait avan projesi hazırlanmalıdır. Metraj cetvelleri belirlenmelidir. Keşif özetleri yapılmalı ve fizibilite raporu hazırlanmalıdır. Hesap cetvelleri, ağaç röleve planı su tahsis bölgesini belirlemelidir. Tüm bu hazırlıklar bir dilekçe haline getirilmeli ve kesin izin için bölge müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır. Bu işlemlerin eksik yapılması, zamanında yapılamaması veya bölge müdürlüğünün belli şartlar gereği alacağı karara göre ön izin iptal edilebilmektedir. Bu nedenle tesis sahiplerinin ve yetkililerinin titiz bir çalışma yapmaları büyük önem arz etmektedir. Gerekli olan belgelerin istenen süre içinde hazırlanması durumunda bölge müdürlüğünde görevli ilgili heyet incelemelerini yapar. Sunulan tüm evraklar detaylı bir şekilde incelenir ve karar aşamasına gelinir. Evrakların uygun olması, herhangi bir eksikliğin bulunmaması durumunda kesin izin ilgili kişi veya firmaya verilir. Yapılacak yatırım faaliyetleri kesin izin tarihini takiben belli bir süre içinde başlatılması şarttır. Yatırım başlangıç tarihi kesin izin sonrasındaki azami 8 aylık süreçte olmalıdır. Yatırımın tamamlanması süreside kesin izin tarihinden itibaren azami 2 yıldır. Bu 2 yıl süre içinde yatırımın tam olarak bitirilmesi gerekmektedir.

    Zamanında başlanmayan veya bitirilemeyen yatırımlarda bölge müdürlükleri devreye girebilmektedir. Bu anlamda bölge müdürlükleri tarafından verilen Balık Üretim Tesisi Orman İzni iptal edilebilir. Yapılacak olarak yatırımın verilen izin çerçevesinde olması zorunludur. İzin ve proje dışına çıkılması kesinlikle yasaktır. Bu gibi durumlarda ciddi cezalar söz konusu olabilecektir. Alınan ön izinler başka kişi veya kurumlara kesinlikle devredilemez. Bölge müdürlüğü tarafından verilen izin doğrultusunda ağaçlandırma ve köylü halkı kalkındırma bedelleri ödenir. Tüm bu detaylar kapsamında planlı ve programlı bir süreç olduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz. Süreç içinde tüm detaylar çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.


    kaynak: https://ormanizinleri.com/balik-uretim-tesisi-orman-izni/

    TEMDİT PROJELERİ HAZIRLANMASI

    Maden işletme ruhsatlarının ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde süresi sonunda  temdit işlemleri için gerekli proje ve haritaların hazırlanması hizmetidir. Süresi sonuna kadar temdit projesi ile talepde bulunulmaz ise ruhsatınız iptal edilir.

    5177 Sayılı Kanun İle Değişik 3213 Maden Kanunu; 
    Madde 24 
    Sürenin bitiminden önce yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması halinde ruhsat süresi uzatılabilir. Toplam ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.

    Temdit İşletme Projesi

    İşletme Ruhsat süresi sonunda ruhsat alanında hala ekonomik ve işletilebilir maden ruhsatı bulunması durumunda Temdit işletme projesi ve ekleri haritalar hazırlanarak Temdit İşletme Ruhsatı talebinde bulunulmasıdır.

    Madde 24 - (Değişik madde: 26/05/2004 - 5177 S.K./12.mad) Sürenin bitiminden önce yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması halinde ruhsat süresi uzatılabilir. Toplam ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.

    Ruhsat temdidi nedir

    3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre yapı ruhsatı alınan binanın inşaatına en geç iki yıl içinde başlanması gerekiyor. Ayrıca inşaatına başlanan yapının da beş yıl içinde bitirilmesi şartı bulunuyor. 

    Ancak, bir binanın yapı ruhsatı alındığı halde iki yıl geçmesine rağmen inşaatına başlanmaması halinde burada inşaat sahibinin belediyeye müracaat ederek yeniden yapı ruhsatı alması bir diğer ifade ile ruhsatı yenilemesi gerekiyor.

    Ruhsat temdidi işlemi, Yapı ruhsatı alıp 2 yıl içinde başlanmayan ve 5 yıl içinde bitirilmeyen inşaatların yeni yönetmelik şartlarına göre incelenip ruhsatının yenilenme işlemi olarak ifade ediliyor.

    Ruhsat temdidi nasıl yapılır

    Temdit ruhsatı için bazı belgelerin temin edilmesi ve bir dilekçe ile bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor.


     - Üniversiteler, meslek odaları ve bu konuda yetki belgesine haiz kuruluşlardan binanın statik yönden incelendiğine dair belge.

      

    -   İnşaat hiç başlamamışsa veya inşaat halinde ise temel ruhsatında istenilen belgeler 

      

    -   Bina bitmiş ise tapu veya tapu yazısı ve gerekli harçlara ait harç makbuzu.


    Ruhsat temdidi dilekçesi;


    ................ BELEDİYE BAŞKANLIĞI


    İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne

                                                          ............(Şehir)




    İlimiz merkez .............. Mahallesi ............... Ada ................ no lu parselime YAPI RUHSATI YENİLEMESİ yaptırmak istiyorum.



    Bilgilerinize arz ederim.



    ....../....../2013

    T.C. NO :

    ADI SOYADI: 


    ADRES   : .......................


    Kayıt No : ......................


    İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ ne


    .... /.... / 2014


    Maden Danışmanlık Hizmetler

    √ Jeolojik Etüt Çalışmalarının Yapılması 
    √ Hidrojeolojik Etüt Raporlarının Hazırlanması 
    √ Jeofizik, Jeolojik Etüt Raporlarının Hazırlanması 
    √ MİGEM Arama, İşletme Projelerinin Hazırlanması 
    √ Ön İnceleme, Arama Faaliyet Raporlarının Hazırlanması 
    √ Genel ve Detay Arama Faaliyet Raporlarının Hazırlanması 
    √ Devir, Birleştirme, Terk Raporlarının Hazırlanması 
    √ Açık – Kapalı Ocak Tasarımı 
    √ Ocak Rezerv Tespit Çalışmaları 
    √ Jeotermal Arama Değerlendirme Raporlarının Hazırlanması 
    √ Jeoteknik Raporların Hazırlanmas


    SEVK FİŞİ ALINMASI

    KANUN VE YÖNETMELİĞİN İLGİLİ MADDESİ GEREĞİ SEVK FİŞİ ALINMASI HİZMETİDİR.
    Madde 12.- Üretilen madenin sevk fişi ile sevkiyatı zorunludur.
    Konveyör ve boru hattı ile sevkiyat, ocak ve tesis mesafesi, nakil güzergahının durumu, cevherin tüvanan, konsantre, yarı mamul ve mamul olarak taşınması göz önüne alınarak sevk fişi kullanımı ile altın, gümüş, platin gibi kıymetli metallerin entegre tesislerinde ve zenginleştirme tesisleri ile bu tesislerden elde edilen ürünlerin sevk fişi kullanımı ve denetimi ile ilgili hususlar yönetmelikle belirlenir.
    Ruhsat sahibi tarafından sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin mülkî idare amirliklerince tespit edilmesi halinde, söz konusu madenin ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idarî para cezası verilir.
    Denetim ve inceleme sonucunda, yaptığı üretim ve sevkiyatı bildirmediği tespit edilen ruhsat sahiplerine, ödenmesi gereken Devlet hakkına ilaveten bildirilmeyen miktar için hesaplanacak Devlet hakkının on katı tutarında idarî para cezası verilir.
    Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunulduğunun tespiti halinde, üretilen madene mülkî idare amirliklerince el konulur. Bu kişilere, bu fıkra kapsamında üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkânı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idarî para cezası uygulanır. Bu şekilde maden çıkartılması ve/veya sevk edilmesi Devlet malına karşı işlenmiş fiil sayılır. Bu fiili işleyenler adlî takibat yapılmak üzere ilgili makamlara bildirilir. El konulan madenler, mülkî idare amirliklerince satılarak bedeli özel idareye aktarılır.
    Ticarî amaç taşımayan ve köylülerin kendi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere köy muhtarının yazılı izni ile üretilip sevk edilen yapı hammaddeleri için bu madde hükmü uygulanmaz. Harç ve Devlet hakkı alınmaz.

    TEMDİT İŞLETME PROJESİ

    ANADOLU’DA MADENCİLİĞİN TARİHÇESİ

    Anadolu’da madencilik binlerce yıl önce başlamış, M.Ö. 7000 yıllarında saf bakır, M.Ö.(3000-1200) yılları arasında tunç yaygın olarak kullanılmıştır. Daha sonra Hititler (M.Ö. 1750-2000), Urartular.

    (M.Ö. 850-585), Frigyalılar (M.Ö. 750-650)ve Lidyalılar (M.Ö. 650-550), dönemlerinde Anadolu’da çeşitli maden yataklarını işletmiş, izabe tesislerini kurmuş, metal para basıp kullanmışlardır.

    Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde giderek gelişen madencilik, Osmanlı Imparatorluğu’nun ilk dönemlerinde devlet katkısı görmüş, 1815 yılında Bandırma yakınlarında bor, 1829 yılında Zonguldak’ta taşkömürü, 1848 yılında Bursa-Harmancık’ta krom bulunmuştur.

    Devletin maden sahiplerinden %25 gibi bir hisse almasını öngören 1861 tarihli ilk Maden Nizamnamesi, etkili denetim olmadığı için başarı sağlayamamıştır. Daha sonraları 1869, 1886 ve 1906 yıllarında üç ayrı maden yasası çıkarılmıştır. 1906 yasası ile işletme izni süresi, 99 yıl olarak belirlenmiş ve devlet payı madenin cinsine göre (%1-20) arasında değişmiştir.
    Osmanlılar döneminde yabancı egemenliğinin altında olan madencilik sektöründe, Cumhuriyet’in ilanından sonra yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu dönemde, öncelikle büyük eksikliği olan madencilik öğrenimi yapmış, teknik elemanların yetiştirilmesi ve yeni ekonomik model saptanmasına çalışılmıştır. Cumhuriyet rejimi ayrıcalıklı yabancı sermayeye karşı çıkmış, ancak anonim ortaklıklar kurularak yabancı sermayenin madencilik sektöründe yoğun girişimlerde bulunmasını da sağlamıştır. İzmir İktisat Kongresinde (1923), bu doğrultuda alınan kararlar ışığında özel kesimin finansmanını karşılamak üzere İş Bankası ve Türkiye Sanayi ve Maadin Bankası kurulmuştur. Ancak, ülkenin savaştan yeni çıkmış olması, özel kesimin sermaye birikiminin yeterli olmayışı ve 1929 dünya ekonomik krizi nedeniyle özel girişime dayalı politikada başarılı olunamamış, sektörde kamunun etkinliği arttırılmaya başlanmıştır.

    Devletin madencilik sektöründe öncülük yapması amacıyla, madenlerimizin daha rasyonel bir şekilde aranması, bulunanların rezerv ve kalitelerinin tespiti, ekonomiye kazandırılması için 1935 yılında MTA Enstitüsü, bulunan madenlerin işletilmesini sağlamak amacıyla aynı yıl Eti bank, 1940 yılında da Ereğli Kömür İşletmesi Müessesesi (EKİ) kurulmuştur.

    1940 yılında Raman’da MTA tarafından bulunan petrolün arıtılması amacıyla 1942 yılında aynı yörede yine MTA tarafından 10 ton/gün kapasiteli bir rafineri kurulmuş, 1954 yılında MTA’dan alınan eleman, ekipman ve dökümanlarla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kurularak, devlet adına petrol arama, üretim, arıtma görevlerine başlamıştır.
    1954 yılında, o güne kadar yalnız kamu kuruluşlarınca işletilen bazı madenleri özel girişimin arama ve işletmesine açan ve özel-kamu girişimine eşit davranılmasını ilke edinen 6309 sayılı maden kanunu yürürlüğe konmuştur.
    1957 yılında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu oluşturulmuş ve o zamana kadar Etibank tarafından yürütülen taşkömürü ve linyit üretim görevi bu kuruluşumuza devredilmiştir.

    Planlı kalkınmayı öngören 1961 Anayasası’nın 130. maddesi ile doğal kaynaklarımız, anayasa güvencesine alınmıştır.

    1963 yılında, enerji ve madencilik ile ilgili politikaları oluşturmak, uygulamaları denetlemek ve yönlendirmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulmuştur.

    Planlı dönemde, maden kaynaklarımızdan en fazla yararı sağlamak, yurt içi talebi karşılamak ve dış satım artışı sağlamak,ana hedefler olarak belirlenmiştir.
    1978 yılında çıkarılan 2172 sayılı kanunla, çok sayıda kömür ve demir işletmesi devletleştirilmiş, ancak üretimdeki düşüşler nedeniyle devletleştirilen sahaların bir çoğu 1983 yılında çıkarılan 2804 sayılı kanunla sahiplerine iade edilmiştir.

    Yine 1983 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) kurulmuş ve taşkömürü üretimi TKİ’den alınarak bu kuruluşa devredilmiştir.
    1985 yılında yayınlanan ve madenlerimizin daha rasyonel bir biçimde aranmasını ve işletilmesini amaçlayan 3213 sayılı maden kanunu, günümüzde de yürürlüktedir.

    NEDEN MADEN ÇIKARIYORUZ

    ÇÜNKÜ İNSANLARIN;

     MADENLERDEN, METALLERDEN VE TOPRAKTAN GELEN ENERJİDEN YAPILMIŞ    ÜRÜNLERE İHTİYACI VAR. HERŞEY  BİRŞEYDEN YAPILIRVE O BİR ŞEY DE DOĞAL KAYNAKLARIMIZDAN ELDE EDİLİR.

    İNSANLAR BİR ŞEY İSTEDİKLERİNDE, O ÜRÜNÜ ÜRETMEK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELERİN KAYNAĞININ NE OLDUĞUNU NADİREN DÜŞÜNÜRLER  İSTEDİĞİNİZ YADA SATIN ALDIĞINIZ ELLE TUTUNABİLEN MALZEMELERİN ÇOĞU MİNERAL, METAL VEPETROKİMYASALLARDAN YAPILIR.

    HER YIL HER GÜN KULLANDIĞIMIZ ŞEYLERİ ÜRETMEK İÇİN, HER BİRİMİZ İÇİN 1,7 MİLYON KG YENİ MİNERALE İHTİYAÇ VARDIR.

    -YOLLARI, BİNALARI, KÖPRÜLERİ, ÇEVRE DÜZENLEMELERİNİ VE DAHA BİR ÇOK KİMYASAL VE İNŞAAT FAALİYETİ İÇİN 3.787 KG TAŞ

    -BETON, ASFALT, YOL, BLOK VE TUĞLA YAPMAK İÇİN 2.695 KG TAŞ VE ÇAKILTAŞI

    -YOLLARI, KALDIRIMLARI, KÖPRÜLERİ BİNALARI, OKULLARI VE EVLERİ YAPMAK İÇİN 240 KG ÇİMENTO

    -ÇELİK BİNALAR, ARABA, KAMYON, UÇAK, TREN VE KONTEYNIR İÇİN 84,8 KG DEMİR

    -ÇEŞİTLİ KİMYASALLARDA, OTOYOL BUZLARININ GİDERİLMESİNDE, GIDA VE TARIMDA 185,6 KG TUZ

    -GIDA GÜBRELERİ YAPIMINDA 88,5 KG FOSFAT

    -TUĞLA, ÇİMENTO, KAĞIT VE KEDİ KUMU YAPIMINDA 72,3 KG KİL

    -BİNALARIN YAPIMI İÇİN 23,6 KG ALÜMİNYUM

    -BİNALARDA, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK PARÇALARDA, SIHHİ TESİSAT VE ALAŞIMDA 5,4 KG BAKIR

    -METALLERİ PASA DAYANIKLI HALE GETİRME, BOYA, KAUÇUK, CİLT KREMİ SAĞLIK ÜRÜNLERİ VE BESLENMEDE 3,1 KG ÇİNKO

    -CAM, DETERJAN, İLAÇ, GIDA KATKI MALZEMESİ, FOTOĞRAFÇILIK VE SU ARITMADA 19,9 KG SODA KÜLÜ

    -İNŞAAT ÇELİKLERİNİ VE MAKİNELERİ YAPMAK İÇİN 1,3 KG MANGANEZ

    -CAM, KİMYASAL, SABUN, KAĞIT, BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONU İÇİN 182,9 KG DİĞER AMETALLER

    -ELEKTRONİK, TV, VİDEO GEREÇLERİ, EĞLENCE GEREÇLERİ VB ŞEYLER İÇİN 8,6 KG DİĞER METALLER

    3213 Sayılı Maden Kanununda “Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü Madde bu Kanuna göre madendir”

    Madenler aşağıda sıralanan gruplara göre ruhsatlandırılır:

    Madenler aşağıda sıralanan gruplara göre ruhsatlandırılır:
    I. Grup madenler
    a)  İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl, %80’in altında SiO2  içeren kum, ariyet malzemesi ve SiO2  oranına bakılmaksızın denizlerdeki ve akarsu yataklarındaki kum ve çakıllar,
    b) Tuğla-kiremit kili, çimento kili, baraj, gölet ve benzeri yapılarda kullanılan killer, Marn, Puzolanik kayaç (Tras), çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar ile;

    1) %25’den az Al2O3  içeren killer,

    2) %50’den az montmorillonit minerali içeren killer

    3) %50’den az illit minerali içeren killer,

    4) %50’den az zeolit minerali içeren kayaçlar,

    5) Na2 O ve K2O toplamı %5’den az olan ve II. Grupta yer almayan kayaçlar,

    6) Kil grubunda ağırlıkça birinci sırada Kaolinit minerali bulunmayan ve Kaolinit minerali oranı %20’den az olan, %2’den fazla      Fe2O3  ve K2O, %1’den fazla Na2O içeren ve %44’den az SiO2  içeren killer,

    II. Grup madenler
    a) Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega,  mıcır veya öğütülerek kullanılacak kayaçlar.

    b) Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
    III. Grup madenler

    Deniz, göl, kaynak suyundan elde edilecek eriyik halde bulunan tuzlar, karbondioksit (CO2) gazı (jeotermal, doğal gaz ve petrollü alanlar hariç).(Ek ibare: 10/06/2010-5995 S.K./1.mad.) Hidrojen Sülfür (7/3/1954 tarihli ve 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla)

    IV. Grup madenler
    a) Endüstriyel hammaddeler

    Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).
    b) Enerji hammaddeleri

    Turba, Linyit, Taşkömürü, (Ek ibare: 10/06/2010-5995 S.K./1.mad.) kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (*) (Ek ibare: 10/06/2010-5995 S.K./1.mad.) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla)
    c) Metalik madenler

    Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.
    V. Grup madenler

    Kıymetli ve yarı kıymetli minaraller

    Elmas, Safir, Yakut, Beril, Zümrüt, Morganit, Akuvamarin, Heliodor, Aleksandirit, Agat, Oniks, Sardoniks, Jasp, Karnolin, Heliotrop, Kantaşı, Krizopras, Opal (İrize Opal, Kırmızı Opal, Siyah Opal, Ağaç Opal), Kuvars kristalleri (Ametist, Sitrin, Neceftaşı (Dağ kristali), Dumanlı Kuvars, Kedigözü, Avanturin, Venüstaşı, Gül Kuvars), Turmalin (Rubellit, Vardelit, İndigolit), Topaz, Aytaşı, Turkuaz (Firuze), Spodümen, Kehribar, Lazurit (Lapislazuli), Oltutaşı, Diopsit, Amozonit, Lületaşı, Labrodorit, Epidot (Zeosit, Tanzonit), Spinel, Jadeit, Yeşim veya Jad, Rodonit, Rodokrozit, Granat Minarelleri (Spesartin, Grosüllar Hessanit, Dermontoit, Uvarovit, Pirop, Almandin), Diaspor Kristalleri, Kemere

    VI. Grup madenler
    Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.

    Ruhsat Müracatları,

    I (a) Grubu madenlerde il özel idareleri, Genel Müdürlüğün uygun görüşünü alır. Genel Müdürlük, talep edilen alanın niteliği, talep alanında diğer grup ruhsatların bulunup bulunmadığı, ruhsat bulunması halinde yapılan nazari ve/veya mahalli inceleme sonucu dikkate alınarak görüşünü bildirir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının olumlu görüşünün alınmasını takiben il özel idaresince ihale yolu ile işletme ruhsatı verilir.

    I (b) ve II (a) Grubu madenlere işletme ruhsatı, II (b), III., IV. ve VI. Grup madenlere arama ruhsatı, V. Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır.

    Kıymetli ve yarı kıymetli minaraller

    Elmas, Safir, Yakut, Beril, Zümrüt, Morganit, Akuvamarin, Heliodor, Aleksandirit, Agat, Oniks, Sardoniks, Jasp, Karnolin, Heliotrop, Kantaşı, Krizopras, Opal (İrize Opal, Kırmızı Opal, Siyah Opal, Ağaç Opal), Kuvars kristalleri (Ametist, Sitrin, Neceftaşı (Dağ kristali), Dumanlı Kuvars, Kedigözü, Avanturin, Venüstaşı, Gül Kuvars), Turmalin (Rubellit, Vardelit, İndigolit), Topaz, Aytaşı, Turkuaz (Firuze), Spodümen, Kehribar, Lazurit (Lapislazuli), Oltutaşı, Diopsit, Amozonit, Lületaşı, Labrodorit, Epidot (Zeosit, Tanzonit), Spinel, Jadeit, Yeşim veya Jad, Rodonit, Rodokrozit, Granat Minarelleri (Spesartin, Grosüllar Hessanit, Dermontoit, Uvarovit, Pirop, Almandin), Diaspor Kristalleri, Kemere

    Toprak Kirliliğine Neden Olan Faaliyetler

    Üretimi sonucu toprak kirliliğine neden olma potansiyeli olan bütün firmalar (Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2) ile yönetmelikte öncelik verilen aşağıdaki sektörler toprak kirliliği tespitini yaptırmak mecburiyetinde olup varsa neden oldukları kirlenmeyi temizletmekle yükümlüdürler. Firmalar yönetmelikte Nace Rev.2 kodlarına göre sınıflandırılmışlardır.

    1.  Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik (BEKKY), Ek- 1 Bölüm 1 de belirtilen miktarlara eşit veya daha fazla  tehlikeli kimyasal barındıran veya barındırmış tesisler
    3. Havaalanları
    4. Limanlar
    5. Eski askeri sahalar
    6. Petrol ve dolum istasyonları
    7. Kuru Temizlemeciler
    8. 2006/21/EC Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi’nde tanımlanan ekstraktif atık tesisleri de dahil olmak üzere 96/82/EC Konsey Direktifi kapsamında olmayan maden işletmeleri
    9. 1999/31/EC Konsey Direktifi’nde tanımlanan atık depolama alanları
    10.  Atıksu arıtma tesisleri
    11. Tehlikeli maddelerin taşındığı boru hatları

    KİRLİ TOPRAK TEMİZLENMESİ

    Birinci Aşama Değerlendirme (BAD): Kirlilik şüphesinin gerçekçi mi olduğunun araştırıldığı aşama olup, sahanın ayrıntılı incelendiği aşamadır. Bu aşama neticesinde tesis veya faaliyetin bulunduğu saha için “Takip Gerektirmeyen Saha”, “Takip Gerektiren Saha” veya “Temizlenmesi Gereken Saha” olmak üzere 3 farklı sonuca ulaşılabilmektedir.

    İkinci Aşama Değerlendirme (İAD): Birinci Aşama Değerlendirme (BAD) neticesinde saha “Takip Gerektiren Saha” olarak tespit edilmiş ise sahanın temizlenmesinin gerekli olup olmadığının incelendiği aşamadır. Bu aşamada saha ve çevresi ayrıntılı olarak etüt edilmekte, sahanın bulunduğu alana özgü veriler risk değerlendirmesi için hidrojeolojik, iklim, topoğrafya, toprak özellikleri vb. veriler ile detaylı olarak modelleme çalışmaları ile irdelenmektedir.

     Temizleme: Birinci Aşama Değerlendirme (BAD) ve İkinci Aşama Değerlendirme (İAD) çalışmaları neticesinde temizlenmesine karar verilen sahanın temizlendiği aşamadır. Bu aşamada temizlemenin yöntemleri (Saha içerisinde veya saha dışında) ve temizlenecek miktar belirlenmektedir.

    Orman İzni Müracaat Belgeleri

    ORMAN KANUNUNUN 17/3 ÜNCÜ MADDESİNE GÖRE VERİLECEK 
    İZİNLER

    6831 sayılı Orman Kanununun 17/3 üncü maddesi gereğince; orman sayılan alanlarda 
    "kamu yararı ve zaruret olması" halinde;
    Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık 
    bertaraf ve düzenli depolama tesislerinin; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi ve 
    mezarlıkların; Devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve 
    binaya, ayrıca 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Kanunla 6831 sayılı Orman Kanununun Ek 9 
    uncu maddesine eklenen üçüncü fıkra gereğince gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri ya da 
    vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları hariç olmak üzere; yükseköğretim 
    kurumlarına eğitim ve araştırma maksatlı tesisler yapılması için bu Kanunun 17 nci maddesinin 
    üçüncü fıkrası esaslarına göre orman sayılan alanlardan bedelli izin verilebilir. Ayrıca, izin 
    verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköğretim kurumuna veya Yüksek Öğrenim Kredi ve 
    Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması maksadıyla bedelli izin verilebilmektedir.
    Söz konusu Kanun maddesince verilecek izinlere ilişkin iş ve işlemler 15/9/2011 tarihli 
    ve 28055 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Orman Kanununun 17 ve 18 inci Maddelerinin 
    Uygulama Yönetmeliği” hükümlerine göre yürütülmektedir.
    Buna göre orman sayılan alanlardan izin verilmesi istisnai bir hüküm olup verilecek 
    izinlerde aranacak başlıca şart “kamu yararı ve zaruret olması” dır.
    Kanunda izin verilebileceği sıralanmış olanlardan eğitim, sağlık ve spor tesislerinin 
    yalnızca Devletçe yapılması halinde izne konu edilebileceği açıkça belirtilmiştir. 6831 sayılı 
    Orman Kanununun Ek 9 uncu maddesi gereğince Kamu Kurum ve Kuruluşu olan Spor Genel 
    Müdürlüğünce yapılacak spor tesislerine de izin verilebileceği ayrıca düzenlenmiştir.
    Devlet idareleri; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri olup bu idareler 10/12/2003 
    tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekli (I) sayılı cetvelinde 
    listelenmiştir.
    Genel bütçe kapsamı dışında yer alan idareleri ise Kamu Kurum ve Kuruluşu olarak 
    tanımlanmaktadır.
    Talep sahibi izin talep edilen yerin ilini, ilçesini, köyünü, mevkiini ve yüzölçümünü 
    belirten yazılarına,
    a) 1/25000 ölçekli harita veya krokisini,
    b) Meşcere haritasını,
    c) 1/1000 veya uygun ölçekli vaziyet planını,
    ç) Orman kadastro haritasını,
    d) Koordinat özet çizelgesini,
    dört takım ekleyerek ÖN İZİN için,2
    Bu belgelere ilave olarak;
    a) Bina tesislerine ait avan projesini,
    b) 1/1000 veya uygun ölçekli ağaç röleve planını,
    c) 1/1000 ölçekli mevzii imar planını,
    ç) İlgili kanunlar uyarınca alınması gereken ÇED, sit, su tahsis, lisans ve benzeri belge, 
    görüş, karar veya muvafakatı,
    d) Talep edilen sahada yapılacak tesislerin, metraj cetveli ile Çevre ve Şehircilik 
    Bakanlığı, ilgili Devlet idareleri veya kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenecek cari yıl birim 
    fiyatlarına veya proforma faturalarına göre hazırlanmış keşif özetlerini,
    ekleyerek doğrudan KESİN İZİN için müracaat ederler.
    Orman sayılan alanlarda yapılan izin müracaatları öncelikle Bölge Müdürlüğünce evrak 
    üzerinde incelenir, eksik veya yanlış evrak varsa müracaat sahibine bildirilir. Belgeler 
    tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde heyet 
    tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, tesislerin Devlet ormanlarında 
    yapılmasında kamu yararı ve zaruret olup olmadığı hususunu da içeren ön veya kesin izin raporu düzenlenir.
    Ön izin raporu düzenlenenlerden uygun görülenlere Bakanlıkça yirmi dört aya kadar ön 
    izin verilebilir.
    Kesin izin raporu düzenlenenlerden uygun görülenlere Bakanlıkça kırk dokuz yıla kadar 
    kesin izin verilebilir.
    Verilen izin ilgiliye tebliğ edilir. Bir ay içinde taahhüt senedi, bedeller ve teminat alınır. 
    Aksi halde verilen izin resen iptal edilir. İptal işlemi ilgiliye tebliğ edilir.
    Yapılan izin müracaatları öncelikle evrak üzerinde değerlendirildikten sonra oluşturulan 
    komisyon marifetiyle mahallinde incelenerek formatına uygun izin raporu tanzim edilir.
    Rapor ekinde; talep dilekçesi, bölge müdürlüğünce onaylı 1/1000 ölçekli vaziyet planı, 
    1/25000 ölçekli harita, Orman Mühendisleri Odasınca onaylı varsa orman kadastro haritası ile 
    renklendirilmiş meşçere haritası, memleket nirengisine bağlı yersel ölçü yapıldığına dair ölçü ve 
    hesap cetvelleri, talep sahasının koordinatları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve ilgili 
    kurumların ait olduğu yılı birim fiyatları veya proforma faturalara göre hazırlanmış Makine 
    İkmal Şube Müdürlüğünce onaylı metraj ve keşif özetleri, imar gerektiren bina tesislerinde ilgili 
    birimlerce onaylı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile bölge müdürlüğünce ve Orman 
    Mühendisleri Odasınca onaylı ağaç röleve planı,
    Ayrıca diğer Kanunlar uyarınca alınması gereken görüş, belge ve muvafakat (ÇED, sit, su 
    tahsis, üretim lisansı, katı atık bertaraf izinlerinde İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı, Çevre 
    Yönetimi Genel Müdürlüğünce onaylı uygulama projesi ve vaziyet planı) yer alır.
    Orman kadastrosu yapılmayan yerlerde öncelikle bu yerlerin orman sayılan yerlerden 
    olup olmadığına karar verilmelidir. 
    Mülkiyeti konusunda uyuşmazlık bulunması nedeniyle mahkemeye intikal etmiş yerlerde 
    dava sonucuna kadar izin verilmez.
    Ancak ilgili birimlerce izne konu projenin yapılmasına ilişkin kamulaştırma maksadıyla 
    kamu yararı kararı alınması halinde; mahkeme kararına göre ihtilaflı yerin orman sınırları 
    dışında kalması durumunda, talep sahibinden, kamulaştırmadan doğacak bedellerin ödeneceğine 
    ve her türlü sorumluluğun yerine getirileceğine dair taahhüt senedi alınarak izin verilebilmekte 
    olup mahkeme neticesinde ihtilaflı yerin orman sınırları dışında kalması halinde verilen izin iptal 
    edilmektedir. Ancak teminat faizsiz olarak iade edilirken alınan bedeller iade edilmez.

    Ön İzin;

    Ön izinlerde bir defaya mahsus ön izin bedeli alınır. Süre uzatmalarında bedel alınmaz. Ön 
    izinlerde, izin alanının metre karesi ile o yılın yapraklı ormanlar için belirlenen ağaçlandırma 
    birim metrekare bedelinin 1/10’u ile çarpımı sonucu bulunacak bedel ön izin bedeli olarak bir 
    defaya mahsus alınır, süre uzatmalarında bedel alınmaz. Devlet İdareleri ile kamu kurum ve 
    kuruluşlarından ön izin süresi içinde herhangi bir bedel alınmaz.
    Ön izin süresi içinde saha teslimi yapılmaz ve hiçbir inşaat faaliyetine müsaade edilmez.
    Ön izin devredilemez.
    Harp, deprem, sel, yangın, toprak kayması gibi mücbir sebepler ile kendi kusuru dışındaki 
    sebepler nedeniyle istenen belgelerin tamamlanamadığının bildirilmesi halinde veya uygun 
    görülecek hallerde, ön izin sahibine ek süre verilebilir. Ön izin süresi uzatmalar dahil toplam 36 
    ayı geçemez. Ancak nükleer tesisler için 60 aya kadar ön izin süresi uzatılabilir.

    Kesin İzin;

    Verilen izinler maksadı dışında kullanılamaz.
    Kesin izin; taahhüt senedi hükümlerine ve sürelerine bağlı kalmak kaydıyla talep edilmesi 
    halinde Bakanlıkça devir edilebilir. Devir alanın, devir eden adına olan ruhsat, lisans, tahsis 
    belgesinin devrini alması, taahhüt senedi ve teminat vermesi zorunludur. Aksi halde devir edenin 
    orman idaresine karşı sorumlulukları aynen devam eder.
    Kesin izin süresi izin sahibinin talebi halinde uzatılabilir. Kesin izin süresi, uzatmalar dahil toplam 49 yılı geçemez. Ancak izin amaç ve şartlarına uygun olarak faaliyet gösteren hak 
    sahiplerinin izin süreleri; yer, bina ve tesislerin rayiç değeri üzerinden belirlenecek yıllık bedelle 
    doksan dokuz yıla kadar uzatılabilir. Tesislerin orman idaresine devir işlemleri bu süre sonunda 
    yapılır.
    İzin süresinin dolması, izin sahibinin vazgeçmesi, bu Yönetmelik ve taahhüt senedi 
    hükümlerine aykırı davranılması halinde ise kesin izin iptal edilerek sona erer. İptal işlemi 
    ilgiliye tebliğ edilir.
    İznin herhangi bir şekilde sona ermesi halinde; sahalar orman idaresince teslim alınır.
    İzin sahaları takvim yılı içinde en az bir defa heyetçe kontrolü yapılarak tutanak tanzim 
    edilir.

    İzin başlangıç tarihi, izin olurunda izin başlangıç tarihi belirtilmemiş ise izin olurunun verildiği tarihtir.

    Devlet İdareleri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarına adına verilen izinlerde ilgili birim 
    amirince onaylı, diğer izin sahiplerinde ise noter onaylı taahhüt senedi alınır.
    Bedelli olup da noterden onaylı olmayan taahhüt senetlerinde 488 sayılı Kanun gereğince 
    damga vergisi alınır.
    İzin sahibi izin veriliş amacına uygun olarak izin sahasını kullanmak ve izin 
    başlangıcında alınan taahhüt senedi hükümlerine uymak zorundadır. Her türlü ilave tesis için 
    ayrıca izin alınması gerekmektedir.
    Bedelli verilen izinlerden her yıl tahsil edilmesi gereken arazi izin bedeli, taahhüt senedi 
    hükümlerine göre hesaplanır ve yine taahhüt senedinde belirtilen ödeme tarihe kadar tahsil edilir. 
    Zamanında ödenmeyen bedeller için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki 
    Kanunun 51 inci maddesinde yazılı oranda gecikme zammı alınır.
    Kesin izinde;
    a)Ağaçlandırma Bedeli
    b)Arazi İzin Bedeli
    c)Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri
    ç)Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Geliri
    d)Teminat alınır.4
    İlk yıl arazi izin bedeli; ormanlık alana düşen proje maliyet bedelinin binde beşi olup her 
    yıl alınır. Ağaçlandırma bedeli; İzin alanı üzerinden Orman Genel Müdürlüğünce belirlenen 
    birim fiyatlara göre hesaplanır. Bir defaya mahsus alınır. Orman köylüleri kalkındırma geliri; 
    Proje maliyet bedelinin yüzde üçü olup bir defaya mahsus alınır. Ağaçlandırma ve erozyon 
    kontrolü geliri; Proje maliyet bedelinin yüzde ikisi olup bir defaya mahsus alınır.
    Devlet idarelerine verilecek izinlerden bedel alınmaz. Diğer Kamu kurum ve kuruluşları ile 
    özel hukuk tüzel kişilerine verilen izinlerden bedel alınmaktadır. Ancak bedellerde yasal 
    düzenlemelerden kaynaklanan muafiyetler veya indirimler uygulanır.
    Örneğin; 10.05.2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik 
    Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanuna göre verilecek izinlerde bu Kanunun 8 inci 
    maddesinde belirtilen indirimler ve muafiyetler uygulanır.
    6831 sayılı Orman Kanununun Ek 9 uncu maddesi gereğince Kamu Kurum ve Kuruluşu 
    olan Spor Genel Müdürlüğüne yapılacak spor tesislerine izin verilebilmekte ve verilen bu 
    izinlerden ve 9/5/1985 tarihli ve 3202 sayılı Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun 
    çerçevesinde köye ve bağlı yerleşim birimlerine yönelik yol, su, atık su, gölet, mezarlık ve 
    altyapı hizmetlerinin yerine getirilmesi maksadı ile İstanbul ve Kocaeli illerinde Büyükşehir 
    Belediyelerine, diğer illerde ise il özel idarelerine verilen izinlerden bedel alınmamaktadır.

    Petrol ve Doğalgaz İzinleri;

    Ruhsatlı sahalarda, petrol ve doğalgaz arama ve işletilmesi için gerekli yer ve tesislere izin 
    verilebilir.
    Talep sahibi; izin talep edilen yerin ilini, ilçesini, köyünü, mevkiini ve yüzölçümünü 
    belirten yazılarına;
    a) Ruhsatını,
    b)Ruhsatın ve talep sahasının üzerinde gösterildiği 1/25000 ölçekli harita veya krokisini,
    c) Meşcere haritasını,
    ç) Orman kadastro haritasını,
    d) 1/1000 veya uygun ölçekli vaziyet planını,
    e) Koordinat özet çizelgesini,
    f) İlgili kanunlar uyarınca alınması gereken ÇED, sit ve benzeri belge, görüş, karar veya 
    muvafakatı,
    g)Talep edilen sahada yapılacak tesislerin metraj cetveli ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 
    ilgili Devlet idareleri veya kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenecek cari yıl birim fiyatlarına 
    veya proforma faturalarına göre hazırlanmış keşif özetlerini, 
    dört takım halinde ekleyerek izin müracaatında bulunur.
    Kesin izin raporu düzenlenenlerden uygun görülenlere Bakanlıkça ruhsat süresi kadar 
    kesin izin verilebilir. 

    Alınacak bedeller:

    Petrol ve doğalgaz arama izinlerinden;
    a) Ağaçlandırma bedeli,
    b) Arazi izin bedeli, alınır.
    Petrol ve doğalgaz tesis ve işletme izinlerinden;
    a) Ağaçlandırma bedeli,
    b) Arazi izin bedeli,
    c) Orman köylüleri kalkındırma geliri,
    ç) Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü geliri, alınır.5
    Arama izinlerinde ve tesisin oturma alanı dışında kalan keşif özeti bulunmayan sahalar için 
    arazi izin bedeli, izin süresince arazi iradından yoksun kalma ve izin bitiminden sonra 
    yetiştirilecek meşcerenin hasılat düşüklüğünden doğan zararın karşılığı olarak Genel Müdürlükçe 
    belirlenen birim bedel ile verilecek iznin bulunduğu arazinin yol ve yerleşim merkezlerine 
    yakınlığı, civar arazilerinin rayiç değerleri ve talep alanındaki ormanın vasfı dikkate alınarak 
    bölge müdürlüğünce tespit edilecek birim kullanma bedelinin toplamının izin alanı ile çarpımı 
    sonucu hesaplanır.

    İzinlere Konu Tesislerin Tamamının veya Bir Bölümünün Kiralanması, İşletme Hakkının Devredilmesi, Yap-İşlet-Devret Modeli İle Yaptırılması

    Orman Kanununun 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre; sağlık, eğitim ve spor tesisi 
    yapımı maksadıyla verilen izinlere konu asli tesislerin dışındaki kafeterya, kantin, otopark gibi 
    yan ünitelerin kiralanmasının, aynı fıkra kapsamında diğer izinlere konu tesislerin tamamının 
    veya bir bölümünün kiralanmasının veya özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının 
    devredilmesinin, yap-işlet-devret modeli ile yaptırılmasının izin sahibi tarafından talep edilmesi 
    halinde heyetçe konu incelenir. İnceleme raporu düzenlenir. Uygun görülenlere Bakanlıkça izin 
    verilir.
    İş ve İşlemler Yönetmeliğin (36), (37), (38),(39), (40), (41) ve (42) nci maddelerine göre 
    yürütülmektedir.

    Turizm İzinleri;

    Mevzuatta yapılan değişiklik nedeniyle orman sayılan alanda 8/11/2003 tarihinden 
    itibaren turizm amaçlı izin verilememektedir. Ancak bu tarihten önce turistik tesis yapımı 
    maksadıyla verilen izin işlemleri yürütülmektedir.
    Turizm izinlerinde diğer izinlerden alınan bedellerden ayrı olarak yapılan tesisin 
    işletmeye açıldığı yıl ile takip eden birinci yıl muaf olmak üzere, devam eden yıllar için izin 
    verilen alan üzerinde kurulan işletmelerin gayri safi yıllık gelirin %2 si oranında Gayrisafi Yıllık 
    Gelir Payı alınır.
    Ayrıca turizm izinlerinde proje maliyetinin yüzde üçü (%3) oranında teminat alınır. 
    Orman köylüleri kalkındırma geliri ise 2634 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre tahsis 
    tarihini takip eden 3 üncü yıldan itibaren 5 yıl vade 5 eşit taksitte tahsil edilir.

    2634 Sayılı Kanununa Göre Yapılacak Tahsisler

    Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde kalan ve 2634 
    sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8 inci maddesinde belirtilen kriterleri taşıyan yerler bu madde 
    gereğince Kültür ve Turizm Bakanlığının isteği üzerine en geç 1 ay içinde ilgili Bakanlığa tahsis 

    Yolu Olmayan Tarlaya Yol Alma, Tarlaya Nasıl Yol Alınır

    Sahip olduğunuz tarlaya yol alabilmek için bazı belgeler ile birlikte başvurularınızı yapmanız gerekiyor ve dilerseniz bu sürece detaylı bir şekilde göz atalım ve bilgi sahibi olmanıza yardımcı olalım. Yola cephesi bulunan komşu alanlardan yola cephe alabilmek mümkün ancak bunun için karşı tarafın da izni olması gerekiyor. İzin konusunda sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum çünkü bu karşı tarafın da işine gelecek ve legal bir şekilde yapılacaktır. Komşu parsellerin malikleri aralarında belli bir anlaşmaya vardıktan sonra mahkeme kararı ile birlikte geçit hakkı sunuluyor. Mahkeme kısa sürede sonuçlanıyor ve daha sonra da resmi işlemler başlatılıyor. Alınan geçit hakkının her resmi işlemde olduğu gibi tapuya tescil ettirilmesi gerekiliyor ve bunun için de mahkeme gerekli kararı verdikten sonra bir dilekçe ile ilgili kuruma başvurunuzu yapmanız gerekiyor.

    İmar durumu alınabilmesi için kadastral yola cephenin bulunması şarttır, bu detayı da aktarmakta fayda var diye düşünüyorum. Yola cephesi olmayan tarla, eğer ki imar planı kapsamaında bir değerlendirmeye alınmışsa ve bu kapsamda yer alıyorsa imar planlarında belli bir inceleme yapılarak karar buna bağlı olarak veriliyor. İmar planı olan tarla hakkında neler yapılabilir ya da ne yapılması gerekiyor gibi konular tartışılarak sonuca ulaşılıyor. Karşı cephe malik ile anlaşmaya varmanızı tavsiye ediyoruz çünkü bu sayede işlemler daha kolay bir şekilde yapılacak ve yol alabilmeniz de daha sorunsuz hale gelecektir.
    Tarladan geçecek yol hem arsanın değerini arttıracak, hem de kullanıcı için çok daha avantajlı bir durumu da beraberinde getirecektir. Başvuru yapmak ya da yapmamak sizlere kalmış bir durum ancak değer bakımından sahip olduğunuz toprağı bir adım öne taşımak istiyorsanız sizler de harekete geçebilirsiniz.

    YTK HİZMETLERİ

    Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilik (YTK); Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yetkilendirilerek, Maden Kanunu kapsamında MİGEM'e verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamaya yetkili kılınmış, ilgili yönetmelik kapsamında faaliyetlerini yürütecek tüzel bir kurumdur. Bireysel anlamda hizmet veren maden müşavirlerinin ve 2016 öncesinde hizmet veren teknik nezaretçi hizmetlerinin birlikte kurumsal bir kimlik ile verilmesi hedeflenmiştir.


     YTK HİZMETLERİ

    - Proje takibinin belirli periyotlarda yapılması ve raporlanması,

    - Maden arama projelerinin hazırlanması,

    - Arama ruhsatı taleplerinde ön inceleme raporunun hazırlanması,

    - Ön arama, genel arama ve detay arama faaliyet raporu hazırlanması,

    - İşletme izni alınması ve sürecinin takibi,

    - Ruhsat haritasının hazırlanması,

    - Hammadde üretim izin belgesi ve projesinin alınması hizmetleri,

    - Bilgi dökümü istenmesi ve haritalandırılması,

    - İşletme projesi ve temdit projesinin hazırlanması,

    İşletme projesi ekinde bulunan haritaların çizimi,

    - İşletme izin ve ek izin dosyalarının hazırlanması,

    - Ruhsat birleştirme / küçültme projelerinin hazırlanması,

    - Terk raporu hazırlanması ve neticelendirilmesi,

    - Hali hazır, termin planı, imalat ve maden jeolojik haritalarının çizimi,

    - Rezerv tespiti ve arazi etütlerinin yapılması,

    - Kapasite raporlarının hazırlanması,

    - Madencilik ile ilgili rapor, proje ve her türlü teknik hizmetin verilmesi.

    MADEN MÜŞAVİRLİĞİ HİZMETLERİ

    ruhsat sahiplerinin ihtiyaç duyacakları her türlü rapor, proje ve teknik belge taleplerini eksiksiz yerine getirmek, firmaların ilgili kurumlar ile iş ve işlemlerinin takibinde ihtiyaç duyacağı maden müşavirliği ve her türlü danışmanlık hizmetlerinde ruhsat sahiplerinin daima yanında olmak ve sektördeki tüm paydaşlarımız ile yol arkadaşlığı yapmak önceliğimizdir.


        MADEN DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

    - Maden ruhsatlarının müracaatları ve ruhsat alınması, takiplerin yapılması,

    - Boş alan sorgulaması yapabilmek için bilgi dökümü işlemleri,

    - Patlayıcı madde kapasite raporunun hazırlanması ve takibi,

    - Maden ruhsatlarının devir işlemlerinin takibi,

    - İhalelik ruhsatların takibi,

    - Sevk fişi talep dosyasının hazırlanması ve sevk şinin alınması,

    - 29. Madde için imalat haritası, faaliyet bilgi formu hazırlanması,

    - Satış bilgi formu hazırlanması,

    - Mera vasfı değişikliği talebi dosyasının hazırlanması,

    - Orman dosyalarının hazırlanması ve izin alım hizmetleri,

    - MİGEM'de dosya incelemeleri ve dosya takibi.

    MADEN HARİTALARI

    Madenlerimiz madencilik alanında ilk sistemli ve geniş ölçülü araştırma 1935 yılında Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) nin kurulması ile başlamıştır. MTA ülkenin her yerinde etüt yapmıştır. Bu çalışmalar sırasında birçok yeni maden yatakları bulunmuş, bilinen maden yataklarına yeni rezervler ilave edilerek ülkenin maden potansiyeli belirlenmiş ve haritalanmıştır.



    • Çayhane Sokak 27/10 Gaziosmanpaşa
      Çankaya / ANKARA
    • Tel  : 0 312 448 25 22 / 0 312 448 25 18
    • Fax : 0 312 448 25 23
    • Web : www.cevmed.com.tr
    • E-posta : info@cevmed.com.tr

    Çev-Med, Yetkili Danışman Firmadır.