SORU - CEVAP
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED) / PROJE TANITIM DOSYASI
Çed Olumlu Belgesi Nereden Alınır, Çed Olumlu Belgesi Kim verir
Ek-1 listesine tabii projeler için alınması gereken Çed Olumlu Belgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verir. Çed Olumlu Belgesi almak için Çed Raporu Hazırlatmak gerekmektedir. Çed Raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çed Yeterlilik verdiği firmalar hazırlar. Çev-Med Çevre Çed yeterlilik belgesi sahibi firmadır.
Afyonkarahisar'da Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı kimler alır?
Tehlikesiz atık geri kazanım çevreye zararlı olmayan atıkların yeniden kullanılması veya işlenerek ekonomiye kazandırılması sürecidir. Bu süreç, atık yönetimi stratejisinin önemli bir parçasıdır ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynamaktadır. Tehlikesiz ve inert atık geri kazanım tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Bakanlıktan lisans almak zorundadır. Tehlikesiz ve inert atık geri kazanım tesislerine lisans verilmesi aşamasında (Ek 3) de verilen bilgi ve belgeler talep edilir. ÇEVMED ÇEVRE gibi Çevre şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans sahibi olan Afyonkarahisar'da Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alma konusunda yetkilendirilmiş firmalar tarafından alınır.
Afyonkarahisar'da ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Afyonkarahisar'da Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı Çevre İzni alan Firma olarak
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Afyonkarahisar'da ÇED RAPORU NEREDEN / NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
Çed Muhafiyet
Ek-1 ve Ek-2 listesinde bulunmayan yatırımlar Çed den Muhaftır. Fakat Çed den muhaf olmak herhangi bir yazı almama anlamına gelmemektedir. Çed Muhafiyet yazısı alınması gerekmektedir.
ÇED Raporu Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir.?
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip Firmamız ÇEV-MED Çevre , konusunda uzman ve deneyimli personelleri ile ÇED Yönetmeliği kapsamında doğru, hızlı ve pratik çözümler sunar.
ANKARA Merkezli ÇEV-MED Çevre , ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip ÇED Raporu Hazırlayan Firma / Çevre Danışmanlık Firması ile 0312 448 25 22 numaradan iletişime geçebilirsiniz.
ÇED raporu için gerekli evraklar..
1. Vekâletname (noter onaylı olacak),
2. Taahhütname
3. Tapu veya Kira sözleşmesi,
4. Yapı kullanım izin belgesi,
5. Tüm üniteleri, yerleşimleri gösteren vaziyet planı, makine yerleşim planı
6. İş Akış Şemaları(Atık çıkış noktalarının-baca,atıksu vb gösterildiği)
7. Kapasite Raporu(yoksa tesise girecek hammaddelerin, çıkacak ürünlerin miktarları, Kullanılacak makine teçhizat listeleri, çalışacak personel sayısı hk. Bilgi)
8. Projeyi tanıtan yazılı bilgi ve belgeler,(Detaylı)
9. Proje bedeli, çalışacak personel sayısı,
10. Varsa alınmış
yazılı izinler, İçme suyu kullanma izni, kanalizasyon bağlantı izni, ÇED
Gerekli Değildir Belgesi, İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, v.b.
11. Şirkete ait Ticari Sicil Gazetesi örneği,
12. Faaliyette olan ve kapasite artırımı planlanan bir tesis ise; daha önce yaptırılmış emisyon, gürültü ve titreşim ölçüm raporları ve atıksu analiz raporu örneği, ÇED raporu alınması için gerekli oluyor.
ÇED Gerekli Değildir Belge Bedeli Ne Kadar ?
Yatırım konunuz Ek-1 veya Ek-2 listesinden herhangi birine tabii olması durumunda ÇED için ödeyeceğiniz harç yatırım bedelinize göre değişir
Yatırım bedeliniz.
Proje Bedeli 0 Milyon TL - 10 Milyon TL arası | 160.000.00 |
Proje Bedeli 10 Milyon TL - 100 Milyon TL arası | 320.000.00 |
Proje Bedeli 100 Milyon TL - 500 Milyon TL arası | 640.000.00 |
Proje Bedeli 500 Milyon TL - 1 Milyar TL arası | 1.280.000.00 |
Proje Bedeli 1 Milyar TL - 5 Milyar TL arası | 2.560.000.00 |
Proje Bedeli 5 Milyar TL - 10 Milyar TL arası | 5.120.000.00 |
Proje Bedeli 10 Milyar TL ve üzeri | 10.240.000.00 |
Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED Çevre gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu alan yetkili firmalar tarafından hazırlanır.
Talepleriniz için ÇEV-MED Çevre , ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, ÇED Raporu Hazırlayan Firma / Çevre Danışmanlık Firması ile 0312 448 25 22 numaradan iletişime geçebilirsiniz.
Nevşehir'de Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alan firmalar?
Tehlikesiz atık geri kazanım çevreye zararlı olmayan atıkların yeniden kullanılması veya işlenerek ekonomiye kazandırılması sürecidir. Bu süreç, atık yönetimi stratejisinin önemli bir parçasıdır ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynamaktadır. Tehlikesiz ve inert atık geri kazanım tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Bakanlıktan lisans almak zorundadır. Tehlikesiz ve inert atık geri kazanım tesislerine lisans verilmesi aşamasında (Ek 3) de verilen bilgi ve belgeler talep edilir. ÇEVMED ÇEVRE gibi Çevre şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans sahibi olan Nevşehir'de Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alma konusunda yetkilendirilmiş firmalar tarafından alınır.
Nevşehir'de ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Nevşehir'de Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı Çevre İzni alan Firma olarak
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Zonguldak'da Ömrünü tamamlanmış lastik (ÖTL) lisansı Nereden / nasıl alınır ? Kimler Verir?
ÖTL geri dönüştürülmesi amacıyla faaliyet gösteren veya göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler tesisleri için Bakanlıktan lisans almak zorundadırlar. Faaliyet sahibi, Geri Dönüşüm Tesisleri İçin Yapılacak Lisans Başvuru Dosyasında Bulunması Gereken Bilgi ve Belgeler’in yer aldığı lisans başvuru dosyası ile tesisin bulunduğu il çevre müdürlüğüne başvurur. Başvuru dosyası, il çevre ve şehircilik iklim değişikliği müdürlüğü tarafından incelenir, varsa eksiklikler tamamlanır ve Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlık tarafından başvuru dosyasında eksiklik tespit edilmesi halinde dosya il çevre müdürlüğüne iade edilir. Lisansa konu tesise ait bilgi ve belgelerin tamamlanmasının ardından tesis Bakanlık tarafından yerinde incelenir.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin ÖTL'lerin geri kazanılması her zaman mümkündür. Bu noktada yapılacak olan şey, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans sahibi olan lastik geri dönüşümünden yetkili olan, lisanslı tesislere giderek lastiklerinizi vermenizdir.
Ankara'da ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Çevre İzni alan Firma olarak
Zonguldak'da Ömrünü tamamlanmış lastik (ÖTL) lisansı almak için ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Eskişehir'de Ömrünü tamamlanmış lastik (ÖTL) lisansı Nereden / nasıl alınır ? Kimler Verir?
ÖTL geri dönüştürülmesi amacıyla faaliyet gösteren veya göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler tesisleri için Bakanlıktan lisans almak zorundadırlar. Faaliyet sahibi, Geri Dönüşüm Tesisleri İçin Yapılacak Lisans Başvuru Dosyasında Bulunması Gereken Bilgi ve Belgeler’in yer aldığı lisans başvuru dosyası ile tesisin bulunduğu il çevre müdürlüğüne başvurur. Başvuru dosyası, il çevre ve şehircilik iklim değişikliği müdürlüğü tarafından incelenir, varsa eksiklikler tamamlanır ve Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlık tarafından başvuru dosyasında eksiklik tespit edilmesi halinde dosya il çevre müdürlüğüne iade edilir. Lisansa konu tesise ait bilgi ve belgelerin tamamlanmasının ardından tesis Bakanlık tarafından yerinde incelenir.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin ÖTL'lerin geri kazanılması her zaman mümkündür. Bu noktada yapılacak olan şey, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans sahibi olan lastik geri dönüşümünden yetkili olan, lisanslı tesislere giderek lastiklerinizi vermenizdir.
Eskişehir ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Çevre İzni alan Firma olarak
Eskişehir Ömrünü tamamlanmış lastik (ÖTL) lisansı almak için ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
AKSARAY'DA ÇED RAPORU NEREDEN / NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
Valilik tespit raporu alan firmalar?
Valilik Tespit Raporu; İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısında bacalar ile ilgili belirtilen şartların devamlılığının sağlandığına dair yetkili merci tarafından düzenlenen bir rapordur.,,
ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Çevre İzni alan Firma olarak
VALİLİK TESPİT RAPORU ALMAK İÇİN ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Maden Ruhsatı İçin Koordinat Noktalarını Belirlerken Nelere Dikkat Etmem Gerekir ?
Noktalar saat ibresi dönüş istikametinde sırayla belirlenmeli, doğrular birbirlerini kesmemelidir. Müracaat edilecek alan tek poligon şeklinde belirlenmelidir. Belirlenen nokta hangi paftaya ait ise o
paftanın adı yazılmalıdır.
Maden Ruhsat Müracaat Sonucu Hak Kazandıktan Sonra Vermem Gereken Belgeler Nelerdir ?
Müracaat gününden itibaren altmış günlük süre içerisinde aşağıdaki bilgi ve belgelerin Genel Müdürlüğümüze verilmesi gerekmektedir.
1. Eğer müracaatı şahıs olarak yaptıysanız ; T.C. kimlik numarasını içeren onaylı nüfus cüzdanı örneğini,Şirket/tüzel kişilik olarak yaptıysanız ; Şirketin kuruluş statüsünü ve son yönetimini gösterir Ticaret Sicil Gazetesini, ( şirketin amaç ve konusunda madencilik yapabilir ibaresinin bulunması gerekmektedir.)
2. b) Eğer müracaatı şahıs olarak yaptıysanız ; Bağlı olduğunuz vergi dairesi, ili ve vergi numarasını gösterir belgeyi, Şirket/tüzel kişilik olarak yaptıysanız ; Şirketin bağlı olduğu vergi dairesi, ili ve vergi numarasını gösterir belgeyi,
c) Eğer müracaatı şahıs olarak yaptıysanız ; Onaylı imza sirkülerinizi, Şirket/tüzel kişilik olarak yaptıysanız ; Yönetimin onaylı imza sirkülerini,
d) Her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen (2011yılı için 586,10 TL) yıllık arama ruhsat/sertifika harcının yatırıldığına dair makbuzu
e-Ruhsat teminatını yatırdığınıza dair banka dekontunu,(müracaatınızın sonucu ile birlikte miktarı bildirilecektir)
f)-Ön inceleme raporu,
g)-Maden arama projesi,
h)-Mali yeterlilik belgeleri
Teminatın ilgili hesaba başka bankalardan EFT ile yatırılması durumunda, yatırılan teminatın ilgili hesaba geçtiğinin Mali İşler Şube Müdürlüğüne teyit ettirilip onaylanması gerekmektedir.
Ruhsat teminatının Banka Teminat Mektubu, Devlet Tahvili veya Devlet Bonosu olması durumunda, ilgili belge Mali İşler Şube Müdürlüğünde onaylattırılacak ve Şubece onaylanan sureti verilecektir.
Çed Kapsamdışı Dosyası Nedir.
Çed yönetmeliğinde yatırımcılar için yayımlanmış Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan yatırımlar için alınası gereken Çed Kapsamdışı Yazısı (Çed Muhafiyet Belgesi) amacıyla hazırlanan dosyaya Çed Kapsamdışı Dosyası denir.
JEOTERMAL KAYNAĞIN ÇIKARTILMASI VE KULLANILMASI ÇED RAPORU .
jeotermal Enerji Santrali Projelerinin ısıl gücü 5 MWe ve üzerinde olması durumunda Çed Ek-2 listesi madde 43 kapsamında değerlendirilmektedir. Yatırımcı 5 MWe ve üzerinde yatırım yapacaksa Çevre Şehircilik İklim Değişiklişi Bakanlığından yeterlik almış ÇEV-MED ÇEVRE gibi ÇED Ankara Çed Firmalarına proje tanıtım dosyası hazırlatarak çed gerekli değildir belgesi alması gerekmektedir.
jeotermal Enerji Santrali Projelerinin ısıl gücü 20 MWe ve üzerinde olması durumunda Çed Ek-1 listesi madde 44 kapsamında değerlendirilmektedir. Yatırımcı 20 MWe ve üzerinde yatırım yapacaksa Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından yeterlik almış Çed Firmalarına Çed Raporu hazırlatarak çed olumlu belgesi alması gerekmektedir.
Çed belgesi alınmadan yatırıma başlanması durumunda inşaat durdurulur yatırım bedelinin %2 si oranında ceza kesilir çed kararı aldıktan sonra yatırıma devam edilmesi sağlanır.
Çev-Med Çevre Çed Yeterlik Belgesine sahip bir firmadır.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu Projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemez, proje için Yatırıma başlanamaz.
ÇED Kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için ; toplam yatırım bedeli üzerinden %2 oranında para cezası kesilir.
Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
Mersin Atık İthalatçı Belgesi Nasıl Alınır?
Mersin İlinde Atık ithalatçı belgesinin nasıl alınacağı ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklere ve ilgili mevzuata göre hareket edilmesi doğru olacaktır. Çevre lisansı bulunan firmaların atık ithalatçı belgesi almaları için Bakanlığın belirlemiş olduğu birçok fiziksel şart vardır. Bu belgeyi alabilmek için Çevre Danışmanlık firmalarından profesyonel destek alabilirsiniz. ÇED / Çevre Yeterlik belgeleri konusunda deneyimli uzman personellere sahip olan ÇEVMED Çevre Danışmanlık firması olarak, tüm bürokratik süreçlerde tam destek sunuyoruz. İstediğiniz belgeye sahip olmanız için gerekli olan koşulları taşımanıza yardımcı oluyoruz. Yapılacak işlemler ve atılacak adımlar konusunda rehberlik yürütüyoruz.
ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Mersin Çevre Danışmanlık Firması /Mersin Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Mersin Çevre İzni alan Firma olarak
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Mersin Çevre Danışmanlık Firması Ne İş Yapar?
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Firmamız ÇEV-MED Çevre , konusunda uzman ve deneyimli personelleri ile ÇED, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında doğru, hızlı ve pratik çözümler sunar.
Esas olarak çeşitli kurum ve tesislere Çevre Yeterlik Hizmeti/Çevre Görevlisi istihdamı sağlayarak, çevre mevzuatı kapsamında adımların atılması, raporların hazırlanması ve izinlerin alınması işine odaklanır. Çevre ile ilgili mevcut olan tüm mevzuata uygun şekilde çalışılması için girişimlerde bulunur. Faaliyet kolunda çevre ile ilgili lisans alması gereken veya izin işlemleri gerçekleştirmesi gereken tüm firma, kurum, kuruluş, tesis ve işletmeye bu konuda rehberlik eder, hazırlaması gereken belgeleri hazırlayarak başvurusunu gerçekleştirir
ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Mersin Çevre Danışmanlık Firması / Mersin Çevre İzin Lisans Hizmetleri / Mersin ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Mersin Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma /Mersin Çevre İzni alan Firma olarak
Mersin Çevre Danışmanlık Firması olarak ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Adıyaman'da ÇED RAPORU NEREDEN / NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
Ağrı'da ÇED RAPORU NEREDEN / NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
ÇED Kapsamında Değerlendirme İçin İstenilen Bilgi ve Belgeler...
Çevre Şehircilik
İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip
Firmamız ÇEV-MED Çevre , konusunda uzman
ve deneyimli personelleri ile ÇED Yönetmeliği kapsamında doğru, hızlı ve pratik
çözümler sunar.
ANKARA Merkezli
ÇEV-MED Çevre , ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip ÇED Raporu Hazırlayan Firma
/ Çevre Danışmanlık Firması ile 0312 448 25 22 numaradan iletişime
geçebilirsiniz.
ÇED Kapsamında Değerlendirme İçin İstenilen Bilgi ve Belgeler
Başvuru DİLEKÇESİ,
Proje Özeti
İş Akım Şeması
İmar Durumu Yazısı
veya Aplikasyon Krokisi,
Mülkiyete İlişkin
Belge (Tapu veya Kira Kontratı),
Çevre Düzeni Planı
ve Plan Notları,
Vaziyet Planı
(Kurulu Tesisler İçin),
1/25.000 Ölçekli
Topografik Harita (Faaliyet Yeri İşlenmiş ve 6 Derecelik Koordinat Listesi
Bulunan),
Güncel Google Earth
Üzerinde Alanın Gösterildiği Harita,
Kapasite Raporu
(Kurulu Tesisler İçin/Varsa),
Faaliyet Sahibinin
veya Vekilinin Noter Tasdikli İmza Sirküleri (Vekili Varsa Vekalatnamesi),
Taahhütname
Tesisin Kayıtlı
Olduğu Vergi Dairesi ve Vergi Numarası,
Not: Tesisiniz için 07.02.1993 tarihinden önce alınmış belge (izin, ruhsat, onay, kamulaştırma kararı, mevzi imar planı, üretim ve/veya işletmeye başladığını gösterir) var ise dilekçe ekinde sadece bu belgenin sunulması yeterlidir.
Maden Arama Ruhsatı Almak Amacıyla Hangi Grup İçin Müracaat Edeceğim ?
Bu konuda temel belirleyici unsur aranması düşünülen maden türünün hangi grup içinde yer aldığıdır. Bu hususta jeoloji mühendislerinden yardım alınmalı veya analiz yaptırılmalıdır. I a, I b, II a., II b., III., IV., V., ve VI. Grup olmak üzere altı grup ruhsat vardır.
Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Formatı (EK-I)
(1) Faaliyet Öncesi Mevcut Durum:
a)Arazinin yeri.
b)Sahanın durumu.
c)Faaliyet sahası sınırlarını ve çevresini gösteren 1:5000 ölçekli topoğrafik harita
(çevre arazi kullanımlarını da içerecektir).
ç)Faaliyet sahasını ve doğaya yeniden kazandırılacak alanların, faaliyet sonrası kullanım senaryolarını gösteren 1:1000 ölçekli topoğrafik harita.
d)1:1000 ölçekli işletme haritası.
e)Jeolojik durum.
f)Hidrolojik ve hidrojeolojik özellikler.
g)Örtü tabakası durumu.
ğ)Üst ve alt toprak durumu.
h)Flora, fauna ve lokal endemik türlerin belirlenmesi.
ı)Meteorolojik özellikler.
i)Arazi kullanımı ve altyapı durumu.
j)Kültürel, tarihi ve arkeolojik varlıkların durumu.
h)Sosyo-ekonomik durum.
l)Sahadaki ses ve gürültü seviyeleri.
m)Çevresel risk değerlendirmesi.
n)Olası asit maden drenajının belirlenmesi.
(2) Sağlık ve Güvenlik:
a) İşletme sahasına girişin çit ve engellerle sınırlandırılması.
b) Atık barajları ile ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
c) Atıkların barajda depolanmasında alınacak güvenlik önlemleri.
ç) Şevler ve yüksek duvarlarla ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
d) Hendek, ocak çukurları, yeraltı ocağı girişleri, tasman çukurları, döküm harmanları, pasalar, atık
sahaları, depolama alanları ve benzeri gibi yerlerle ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
e) Binalarla ilgili alınacak güvenlik önlemleri.
(3) Faaliyet Sahasının Yeniden Düzenlenmesi:
Madencilik işletmeciliği, arazide yapılan diğer kazılar, dökümler ve doğaya bırakılan atıklar sonucunda bozulan doğal yapının doğaya yeniden kazandırılması sırasında Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliğinin 9. maddesinde belirtilen aşamalar izlenir.
a) Korunması gereken üst toprak hakkında nitelik ve nicelik bilgileri, verimli üst toprağın kaybını en aza indirecek sıyırma teknikleri ve seçilen sıyırma tekniği, malzemenin taşınması, geçici olarak depolanması ve saklanması.
b) Oluşturulan boşlukların ve kazı alanlarının yeniden doldurulması ve tesviyesi.
c) Örtü ve atık yığınları, döküm harmanları, pasalar, atık sahaları ve depolama alanlarının tesviyesi.
ç) Bozulan topografyanın morfolojik özelliklerinin dikkate alınarak duraylılığının sağlanması.
d) Yeniden düzenlenen alanlara üst toprağın geri serilmesi.
e) Kazı boşluklarının suyla doldurulması halinde su kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin korunması.
f) Dolgu yapılan alanlarda oluşan suyun denetimi.
g) Sahanın, habitat oluşumuna uygun olarak hazırlanması, asit maden drenajının ölçümleri ve önlemlerinin alınması.
(4) Arazinin Duraylılığının Sağlanması:
a) Fiziksel Duraylılık:
1) Şev duraylılığı (döküm harmanlarının ve pasa yığınlarının eğimleri ile taşocağı ve madencilik yapılmış alanlardaki şev açılarının belirlenmesi, şevlerin ve yüksek duvarların duraylılığının sağlanması).
2) Erozyon ve sedimantasyon kontrolü.
3) Tasman kontrolü.
b) Kimyasal Duraylılık:
1) Asitli su drenajı olasılığının belirlenmesi, oluşumunun önlenmesi ve kontrolü için yapılan çalışmalar.
2) Tehlikeli ve zararlı maddelerden arıtma ve nötralizasyon çalışmaları.
c) Biyolojik Duraylılık:
1) Minimal biyolojik iyileştirme.
2) Kapsamlı biyolojik iyileştirme.
(5) Toprak, Su ve Hava Yönetimi:
Faaliyet alanlarında;
a) Atıksuyun arıtılması, yüzey sularının kontrolü ve yeraltı sularının drenajı.
b) Atık barajlarının yönetimi (yüklü çözelti, ara çözelti ve aşırı yağış taşkın havuzlarının doğaya
kazandırılması).
c) Dere yatak ve kıyılar ile doğal su akıntılarının düzenlenmesi.
ç) Yüzey ve yeraltı sularının kirliliğe karşı korunması.
d) Katı, sıvı ve gaz atıkların bertarafının tasarımı.
(6) Peyzaj Çalışmaları:
a) Estetik görünümün, halkın yerleşim bölgelerine ve doğal alanlara etkisinin belirlenmesi.
(7) Faaliyet Sahalarının İyileştirilmesi:
Bozulan tüm alanların (endemik türlerin çoğalmasını ve doğal seçimi teşvik etme amacıyla) geleceğe dönük kullanım planlaması çerçevesinde yeniden bitkilendirilmesi:
a) Arazinin bitkilendirme için hazırlanması.
b) Öncü bitkilerin tanımı ve türlerin seçimi metotları ve bunların etkilerinin incelenmesi.
c) Fidelerin yetiştirilmesi.
ç) Malçlama.
d) Gübreleme.
e) Bitkilerin nakli.
f) Tohum ekme ve fidan dikme.
g) Ağaçlandırma.
ğ) Zararlı ot kontrolü için gereken önlemlerin alınması.
(8) Faaliyet Alanlarının Kapatılması ve Terk Edilmesi:
a) Kirlenmiş alanların temizlenmesi.
b) Binaların yıkımı ve temel betonlarının sökümü veya farklı kullanımlara sunumu.
c) Ekipmanların sökümü ve kaldırılması.
ç) Altyapı söküm ve temizliği (yollar, enerji ve boru hatları, demiryolları, servis ve depolama alanlarının
kaldırılması).
d) Atıkların ve artıkların bertarafı.
e) Proje sınırını çizen engellerin kaldırılması.
(9) İzleme ve Denetim:
a) Faaliyet alanları ve çevresindeki toprak, yüzey suları, yeraltı suları, hava veya diğer ortamlarda meydana gelebilecek kirliliklerin ölçümü için uygulama programının hazırlanması.
b) Doğaya Yeniden Kazanım Planı kapsamında, hangi parametrelerin hangi aletlerle ve nasıl ölçüleceğinin belirlenmesi.
c) Ölçümlerin hangi kuruluş tarafından hangi sıklıkta yapılacağının belirlenmesi.
ç) Ölçüm sonuçlarıyla ilgili veritabanı oluşturulması.
d) Ölçümlerin değerlendirilerek ve sınır değerleri ile karşılaştırılarak raporlanması.
e) İzleme faaliyetlerinin denetiminin yapılması.
(10) Diğer Hususlar:
a) Doğaya yeniden kazandırılmış arazilerin kullanıcıları için öneriler.
b) Doğaya yeniden kazandırılmış arazilerin gelecekteki kullanımları amacıyla satışı, dağıtılması usullerinin araştırılması.
(11) Doğaya Yeniden Kazandırma Planı Uygulama Takvimi:
a) Doğaya Yeniden Kazandırma Planı çerçevesinde yapılacak çalışmalar için uygulama takvimi hazırlanması.
Toplama ayırma belgesi kalktı mı?
9.10.2021 Tarih ve 31623 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Giren “Atık Ön İşlem Ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile Toplama Ayırma Tesislerine Çevre Lisansı alma zorunluluğu getirilmiştir. TAT belgesi almak isteyen kuruluşlar, ilgili çevre koruma kuruluşlarına başvurmalıdır. Başvuru süreci genellikle belirli standartlara ve prosedürlere göre yürütülür. Başvuruda bulunan kuruluşlar, atık türleri, miktarı, toplama ve ayrıştırma yöntemleri gibi bilgileri içeren detaylı bir başvuru dosyası sunmalıdır. Dosya sunumu Bakanlıktan yeterliliği bulunan firmalar ile EÇBS sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tüm çevrecilik belgeleri konusunda deneyimli personellere sahip olan ÇEVMED Danışmanlık firması olarak, tüm bürokratik süreçlerde tam destek sunuyoruz. İstediğiniz belgeye sahip olmanız için gerekli olan koşulları taşımanıza yardımcı oluyoruz. Yapılacak işlemler ve atılacak adımlar konusunda rehberlik yürütüyoruz.
ÇED / Çevre İzin Lisans Hizmetleri Konusunda Talepleriniz için ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, Çevre Danışmanlık Firması / Atık İthalatçı Belgesi Alan Firma / Çevre İzin Lisans Hizmetleri / ÇED Raporu Hazırlayan Firma /Proje Tanıtım Dosyası Hazırlayan Firma / Çevre İzni alan Firma olarak
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaralı telefonumuzdan ve info@cevmed.com.tr mail adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Başvuru Dosyası Nedir.?
Çevre Şehircilik
İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip
Firmamız ÇEV-MED Çevre , konusunda uzman
ve deneyimli personelleri ile ÇED Yönetmeliği kapsamında doğru, hızlı ve pratik
çözümler sunar.
ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, ÇED Raporu Hazırlayan Firma / Çevre Danışmanlık Firması ANKARA Merkezli ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan iletişime geçebilirsiniz.
ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvuru dosyası, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği kapsamında
EK-3’te yer alan Genel Formatı esas alınarak hazırlanan dosyaya deniyor.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlama yükümlülüğü ile ilgili hükümler,
yönetmelikte 6. maddede yer alır
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu veya
proje tanıtım dosyası hazırlama yükümlülüğü
MADDE 6 – (1) Bu
Yönetmelik kapsamındaki bir projeyi gerçekleştirmeyi planlayan gerçek veya
tüzel kişiler; Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi projeleri için; ÇED Başvuru
Dosyasını, ÇED Raporunu, Seçme Eleme Kriterleri uygulanacak projeler için ise
Proje Tanıtım Dosyasını Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara
hazırlatmak, ilgili makama sunulmasını sağlamak ve proje kapsamında verdikleri
taahhütlere uymakla yükümlüdürler.
(2) Kamu kurum ve
kuruluşları, bu Yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmesi sürecinde proje
sahiplerinin veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşların isteyeceği
konuya ilişkin her türlü bilgi, doküman ve görüşü vermekle yükümlüdürler.
(3) Bu Yönetmeliğe
tabi projeler için "Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) Olumlu" kararı veya
"Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça
bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez,
proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.
(4) Bu Yönetmelik
hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin
mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın
süreç sonlandırılarak dosya iade edilir.
Çed Raporu Alma Süresi ?
Çed Raporu Alma Süresi Ek-2 Listesindeki Projeler İçin 1,5 - 2 ay , Ek-1 Listesindeki projeler için 6-7 ay
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz
KALKER OCAĞI ÇED RAPORU NASIL ALINIR ?
Planlanan Kalker Ocağı 25 hektar altında ise Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının Çed Yeterlik Belgesi vermiş olduğu firmalara Proje Tanıtım Dosyası Hazırlatmanız Çed Gerekli Değildir Belgesi almanız gerekmektedir.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu Projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemez, proje için Yatırıma başlanamaz.
ÇED Kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için ; toplam yatırım bedeli üzerinden %2 oranında para cezası kesilir.
Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
TOPLU KONUT İÇİN ÇED RAPORU ALMAM GEREKİYOR MU?
Toplu Konut Projeleri Çed Ek-2 listesi madde 33 Toplu konut projeleri (500 konut ve üzeri) projeler kapsamında değerlendirilmektedir. Yatırımcı 500 konut ve üzerinde yatırım yapacaksa Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yeterlik almış ÇEV-MED ÇEVRE gibi ÇED Firmalarına proje tanıtım dosyası hazırlatarak çed gerekli değildir belgesi alması gerekmektedir.
Çed gerekli değildir belgesi alınmadan inşaata başlanması durumunda inşaat durdurulur yatırım bedelinin %2 si oranında ceza kesilir çed kararı aldıktan sonra yatırıma devam edilmesi sağlanır.
Çev-Med Çevre Çed Yeterlilik Belgesine sahip bir firmadır.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu Projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemez, proje için Yatırıma başlanamaz.
ÇED Kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için ; toplam yatırım bedeli üzerinden %2 oranında para cezası kesilir.
Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
Maden Ruhsat Müracaatnı Vekil Aracılığı İle Yapabilir Miyim ?
racaatların vekil vasıtası kanalıyla yapılması durumunda vekaletname ve vekilin imza sirküsünün aslının verilmesi gereklidir.
Sulak Alan Faaliyeti Taahhütname
TAAHHÜTNAME
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ….BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ …… ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE
…….. İli, ............... İlçesi, .................. Köyü ...............mevkiinde bulunan sahada ……….. faaliyeti (faaliyetin türü ve üretim miktarları) yapmak üzere, (ruhsat varsa ruhsat bilgileri yazılacak) tarafımıza verilecek izin belgesine istinaden; • Orman Bölge Müdürlüğü ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınmadan üretim faaliyetlerinde bulunmayacağımızı, • ÇED Yönetmeliği gereğini yapacağıma, • Proje kapsamında sosyal tesisten kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıkların 14.03.1991 tarihli ve 20814 sayılı "Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" hükümleri gereği uygun çöp alanlarına dökülmesi sureti ile bertaraf edeceğimizi, • Proje kapsamında soysal tesisten kaynaklanacak sıvı atıkların bertarafının ise, söz konusu atık suları atık sulan depolamak için "Su Kirliliği Kontrolü Hakkında Yönetmelik"'e uygun inşa edilecek sızdırmaz fosseptik çukura depolanıp vidanjörle en yakın arıtma tesisine deşarj edilmesi yolu ile bertaraf edilmesi yolu ile bertaraf edileceği, • Kullanılacak iş makinelerinden kaynaklanacak makine yağı vb. atıkların alıcı ortamlara verilmeyeceğini, sızdırmaz kaplarda depolanarak atık yağ işleme tesislerine pazarlaması yolu ile bertaraf edileceğini, • Kullanılacak iş makinelerinden kaynaklanacak gürültü seviyesinin azaltılması için 4857 Sayılı İş Sağlığı Kanunu ve Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde belirtilen önlemlerin alınacağını, • Proje sahasındaki üretim faaliyetleri sırasında sürekli olarak meydana gelen tozların "Hava Kalite Koruma Yönetmeliği" 6. maddesinde belirtilen UVS ve KVS değerlerinin altında kalması için gerekli spreyleme çalışmalarının düzenli olarak yapılacağını ve söz konusu değerlerin aşılmayacağını ve Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliğinin Önlenmesi Yönetmeliliği hükümlerini uyulacağını, • Proje kapsamında gerçekleştirilecek üretim faaliyetleri sonucu oluşacak paşaların düzenli olarak ruhsat alanında proje sahası dahilinde toplanacağını, ruhsat ve proje kullanılabilir molozların depolanmadan işletmelere nakledileceğini; fazla biriken kullanılamayacak molozların depolama alanına nakledileceğini, • Sulak Alanlar Yönetmeliği hükümlerine uyacağıma ve bu yönetmelik gereği gereği sulak alanlara ve sulak alanları besleyen tüm sulara veya sisteme bağlantılı kuru derelere hiçbir surette arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık su verilmeyeceğimizi, • Üretim faaliyetleri sonucunda sahada üretim çalışmalarının durdurularak sahanın terk edilmesinin planlanması halinde sahanın teknik imkanlar ölçüsünde rehabilite edileceği, • Müracaat edilen alan dışında faaliyet planlanması halinde ÇED yönetmeliği gereği müracaatta bulunacağımızı, • 2872 sayılı Çevre Kanunu'na ve bağlı yönetmeliklere uyacağımızı kabul ve taahhüt ederiz.
RUHSAT SAHİBİ Adres :
çed raporu harç bedeli
Proje Bedeli 0 TL - 1 Milyon TL arası | 11,300.00 |
Proje Bedeli 1 Milyon TL - 10 Milyon TL arası | 22,550.00 |
Proje Bedeli 10 Milyon TL - 100 Milyon TL arası | 33,100.00 |
Proje Bedeli 100 Milyon TL - 1 Milyar TL arası | 45,250.00 |
Proje Bedeli 1 Milyar TL - 10 Milyar TL arası | 72,150.00 |
Proje Bedeli 10 Milyar TL ve üzeri | 254,800.00 |
çed raporu ek-1 süreci
ÇED Süreci, ÇED Yönetmeliği Ek-III’te verilen formata uygun olarak hazırlanacak bir ÇED Başvuru Dosyasının e çed üzerinden (ÇSB) Bakanlığa sunulması ile başlayacaktır. Bu maksatla aşağıda ana hatları verilen çalışmaları gerçekleştirecektir:
· ÇED Yönetmeliği Ek-III’te verilen formata uygun olarak, konu proje için ÇED Başvuru Dosyası hazırlanacak ve İdare’nin onayı ile birlikte E-Çed üzerinden Bakanlığa sunulacaktır.
· ÇED Başvuru Dosyası’nın Bakanlık tarafından onaylanmasını takiben, Bakanlık ve ilgili İl Çevre ve Şehircilik (İÇŞ) Müdürlük yetkilileri ile görüşmek suretiyle Bakanlık ve ilgili İl Çevre ve Şehircilik (İÇŞ) Müdürlüğünün görüşüne istinaden belirlenecek yer ve tarihte “Halkın Katılımı Toplantısı” (HKT) düzenlenecektir.
· Bakanlık ve ilgili İl Çevre ve Şehircilik (İÇŞ) Müdürlüğünün görüşüne istinaden Toplantının yer ve tarihleri belirlendikten sonra, HKT ile ilgili gazete ilanları hazırlanacak ve bu ilanlar, İl Müdürlüğü’nün de onayını müteakip her ilde bir yerel ve bir de ulusal düzeyde yayınlanan iki farklı gazetede yayınlatılacaktır.
· Mevzuat gereği olan HKT’leri takiben, bu toplantılarda kurumlar ve yöre sakinleri tarafından gündeme getirilmiş olan görüş ve önerilerin de dikkate alınacağı “Kapsam ve Özel Format Belirleme” (KÖFB) Ankara’da, ÇŞB Bakanlığı tarafından firmamıza e-çed üzerinde verilecektir.
· Bakanlık tarafından verilecek “Özel Format” uyarınca hazırlanacak ÇED Raporu’nun sunulmasını müteakip, Bakanlık tarafından bir “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu” (İDK) oluşturulacak ve İDK toplantıları yapılacaktır. Hazırlanan ÇED Raporu bu komisyon önünde savunulacaktır.
· Proje’ye ilişkin nihai kararın alınmasının ardından ÇED Raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere Bakanlık ve ilgili İÇŞ Müdürlüğünde 10 (on) işgünü süre ile görüşe açılacaktır. Bakanlık tarafından, Proje ile ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınarak, Nihai ÇED Raporu’nun 3 (üç) işgünü içinde istenir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Faaliyetler
· Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunda: Faaliyetlerle ilgili yer, teknoloji kaynak seçiminin, çevreye olumlu/olumsuz etkilerinin, inşaat ve işletme sonu olumsuz etkilere karşı alınacak önlemlerin alınması yada en aza indirilmesi, flora ve fauna, fayda-maliyet analizlerinin, yatırım ve yapılacak işlerin programının, akış şemalarının ve izleme esaslarının açıklandığı, yazılı metin, harita, imar ve vaziyet planı, grafik gibi belgelerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gerekli gördüğü takdirde ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan; planlanan faaliyetin yeri hakkında ilgili mevzuat gereğince bir engel bulunmadığını belirten belgelerin bulunması şarttır. Projeye ait bugüne kadar yapılan çalışmalar, teknik bilgi ve belgeler İdare tarafından ÇED raporu hazırlayacak olan yükleniciye verilecektir. Bu bilgi ve belgelerin dışında istenen ve istenecek plan, yazılı metin, grafik vb. belgeler yüklenici firma tarafından temin edilecektir.
Çevresel etki değerlendirmesi gereklidir veya çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı?
PROJE TANITIM DOSYASI (ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR BELGESİ)
ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
ÇED Olumlu, ÇED Gereklidir Belge Bedeli Ne Kadar ?
Yatırım konunuz Ek-1 veya Ek-2 listesinden herhangi birine tabii olması durumunda ÇED için ödeyeceğiniz harç yatırım bedelinize göre değişir
Yatırım bedeliniz.
Proje Bedeli 0 Milyon TL - 10 Milyon TL arası | 160.000.00 |
Proje Bedeli 10 Milyon TL - 100 Milyon TL arası | 320.000.00 |
Proje Bedeli 100 Milyon TL - 500 Milyon TL arası | 640.000.00 |
Proje Bedeli 500 Milyon TL - 1 Milyar TL arası | 1.280.000.00 |
Proje Bedeli 1 Milyar TL - 5 Milyar TL arası | 2.560.000.00 |
Proje Bedeli 5 Milyar TL - 10 Milyar TL arası | 5.120.000.00 |
Proje Bedeli 10 Milyar TL ve üzeri | 10.240.000.00 |
Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED Çevre gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu alan yetkili firmalar tarafından hazırlanır.
Talepleriniz için ÇEV-MED Çevre , ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine sahip, ÇED Raporu Hazırlayan Firma / Çevre Danışmanlık Firması ile 0312 448 25 22 numaradan iletişime geçebilirsiniz.
çed raporu ne demek
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
Çed Kapsamdışı Görüş Talebi
Çevre Kanununca alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan faaliyetler için kapsam dışı görüş yazısı taleplerinde İl Müdürlüğünce istenilen belgeler;
KIRMA ELEME TESİSİ ÇED RAPORU NASIL ALINIR?
Planlanan Kırma Eleme Tesisi kapasiteniz 400.000 ton/yıl altında ise Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının Çed Yeterlik Belgesi vermiş olduğu ÇEV-MED ÇEVRE gibi firmalara Proje Tanıtım Dosyası Hazırlatmanız Çed Gerekli Değildir Belgesi almanız gerekmektedir.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu Projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemez, proje için Yatırıma başlanamaz.
ÇED Kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için ; toplam yatırım bedeli üzerinden %2 oranında para cezası kesilir.
Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
Çed yönetmeliği ne zaman değişmiştir
Günümüze kadar 23/06/1997, 06/06/2002, 16/12/2003, 17/07/2008 ve 03/10/2013 tarihlerinde revize edilen ÇED Yönetmeliği ile ilgili son değişiklik 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanılarak yürürlüğe giren Yönetmelik ile yapılmıştır.
Proje Tanıtım Dosyaları
Proje Tanıtım Dosyası Çevresel Etki değerlendirmesi yönetmeliğinde yatırım konusu ve kapasitesi Ek-2 listesine tabii projelerde Çed Yeterlik belgesine sahip firma tarafından hazırlanan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Çed gerekli değildir belgesi almak için sunulan bir projedir.
Proje tanıtım dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki verdiği ÇED yeterlik belgesine sahip firmalar hazırlayabilmektedir.
ÇEVMED Çevre yetkili bir çed firmasıdır.
Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanması
Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması için öncelikle yatırımcını ÇED Yeterlik Belgesi sahibi firma ile anlaşıp projeyi hazırlatması gerekmektedir.
Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne sunulur ve ÇED Belgesi alınır.
Firmamız ÇED yeterlik belgesine sahip bir mühendislik firmasıdır.
Doğaya Yeniden Kazandırma Raporu
Yatırımlarınız kapsamında kurumların talep etmiş oldukları Doğaya Yeniden Kazandırma Raporu nu deneyimli mühendislik kadromuz ile hazırlayarak ilgili kurumlara sunuyoruz.
Çed Raporu, Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Gerekli Değildir Belgesi Kimler Tarafından Hazırlanır ?
ÇED Çalışmaları,
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı Tarafından, “29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”
kapsamında Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği ÇEV-MED
Çevre gibi ÇED Raporu alan firmalar tarafından yürütülür.
Çevre Şehircilik
İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Firmamız ÇEV-MED
Çevre , konusunda uzman ve deneyimli
personelleri ile ÇED Yönetmeliği kapsamında doğru, hızlı ve pratik çözümler
sunar.
ÇED, Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu
hazırlayan Yetkili firma ve Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan bizlere
ulaşabilirsiniz.
Çed raporu hangi işlerde gereklidir
Çed raporu yatırım konunuza göre yatırıma başlamadan almanız gereken bir belgedir. Yatırıma başlamadan önce inşaata başlamadan Çed belgesi almanız gerekmektedir. Almamanız durumunda yatırıma başlarsanız yatırım bedelinin %2 si oranında cezai müeyyide ile karşılaşabilir aynı zamanda tesisiniz ÇED belgesi alana kadar kapatılabilir. Yatırım teşvik ten faydalanamazsınız.
Çed Belgesi almak için öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeterlik belgesi verdiği Çed firmalarından yardım almanız gerekmektedir.Çünkü söz konusu projeleri sizin sunma hakkınız yoktur.
ÇEVMED ÇEVRE Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED yeterlik belgesi almış bir mühendislik firmasıdır.Bizi arayarak Türkiyede nerede yatırım yaparsanız yapınn çözüm ortağınız olabiliriz.
Giresun'da ÇED RAPORU NEREDEN NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
ANKARA'DA ÇED RAPORUNU / BELGESİNİ KİM VERİR ?
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
ÇED raporu gerek yoktur nasıl alınır
ÇED raporu süreci için gerekli evraklar;
1. Vekâletname (noter onaylı olacak),
2. Taahhütname
3. Tapu veya Kira sözleşmesi,
4. Yapı kullanım izin belgesi,
5. Tüm üniteleri, yerleşimleri gösteren vaziyet planı, makine yerleşim planı
6. İş Akış Şemaları (Atık çıkış noktalarının-baca,atıksu vb gösterildiği)
7. Kapasite Raporu (yoksa tesise girecek hammaddelerin, çıkacak ürünlerin miktarları, Kullanılacak makine teçhizat listeleri, çalışacak personel sayısı hk. Bilgi)
8. Projeyi tanıtan yazılı bilgi ve belgeler, (Detaylı)
9. Proje bedeli, çalışacak personel sayısı,
10. Varsa alınmış yazılı izinler, İçme suyu kullanma izni, kanalizasyon bağlantı
izni, ÇED Gerekli Değildir Belgesi, İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, v.b.
11. Şirkete ait Ticari Sicil Gazetesi örneği,
12. Faaliyette olan ve kapasite artırımı planlanan bir tesis ise; daha önce
çed olumlu belgesi
Çed olumlu belgesi çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliğinde yatırım kapsamı Ek-1 kapsamında olan yatırımlar için hazırlanan ÇED Raporu olumlu sonuçlanırsa Çed olumlu belgesi alınabilir. Çed olumlu belgesi için hazırlanan çed raporu yeterlilik belgesine sahip çed firmaları tarafından hazırlanabilir. Çevmed Mühendislik firması Çed Raporu hazırlamaya yetkili bir firmadır. Çed belgesi almak istediğinizde firmamızı arayabilirsiniz.
Kayseri Çed Raporu Hazırlayan Firmalar
ÇEVMED Çevre Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ÇED Firmasıdır.
Kayseri İli sınırlarında yatırımını planladığınız Ek-2 kapsamındaki yatırımlarınız için Kayseri Proje Tanıtım Dosyası Hazırlama yada Ek-1 kapsamındaki yatırımlarınızda kayseri ÇED Raporu hazırlama konularında çözüm ortağı olmaktadır.
Kayseri İlinde hazırlamış olduğumuz Çed raporları veya Proje Tanıtım Dosyaları ile yatırımcılarımıza ÇED gerekli değildir Belgesi yada ÇED Olumlu Belgesi alıp yatırımcılarımıza sunmuş bulunmaktayız.
Tavuk Çiftlikleri Çed Belgesi Almak Zorundamıdır.
Tavuk Çiftliği yatırımı planlayan yatırımcılar Çed Belgesi almak zorundadır. Çed belgesi almadan inşaata başlamaları durumunda ceza kesilir ve yatırım çed kararı alıncaya kadar durdurulur.
Bakanlık Tavuk Çiftliklerinin kapasitesine göre liste yayınlamıştır Ek:2 listesi kapsamına giren Tavuk Yetiştiriciliği madde 30 ç bendi kapsamında Bir üretim periyodunda 20.000 adet ve üzeri Tavuk Yetiştiriciliği yapacaksa Çed yeterlilik belgesi olan bir firmadan (Firmamız Çevmed Yeterlilik Belgesine sahiptir) Proje hazırlatıp Tavuk Çiftliği Proje Tanıtım Dosyasını anlaştığı firma aracılığı ile İl Çevre ye sunmak zorundadır.Sunulan Proje İl Çevre tarafından incelenir uygun bulunması ile Çed Belgesi verilir
Çed Ek-2 listesi madde:
30- Hayvan yetiştirme tesisleri:
a) 500 baş ve üzeri büyükbaş yetiştirme tesisleri,
b) 2.500 baş ve üzeri küçükbaş yetiştirme tesisleri,
c) Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların birlikte yetiştirilmesi, (500 büyükbaş ve üzeri, 1 büyükbaş=5 küçükbaş eşdeğeri esas alınmalıdır)
ç) Kanatlı yetiştirme tesisleri [(Bir üretim periyodunda 20.000 adet ve üzeri tavuk (civciv, piliç, ve benzeri) veya eşdeğer diğer kanatlılar) (1 adet hindi = 7 adet tavuk)],
1 B , 2 A , Grup Ruhsat Müracaatı Nereye Yapılır ?
I b ve II a Grubu müracaatlarda talep edilen alanın müsait olan kısmı müracaat tarihinde müracaat edene bildirilir. İki ay içerisinde işletme harç ve teminatın yatırılmaması ve bu belgelerin tamamlanarak Genel Müdürlüğümüze verilmemesi halinde bu alanlar başka bir işleme gerek kalmaksızın müracaatlara açık hale gelir. Söz konusu belgeleri zamanı içerisinde tamamlayan müracaatların ruhsatlandırılmasına ilişkin işlemler İşletme Ruhsatları Şube Müdürlüğünce yapılır. Müracaatın bir kısmının özel izin alanı ile kesişmesi durumunda ve bu alan için ruhsat talebinde bulunulması halinde bu alan içinde ayrıca harç teminat yatırılıp 1 yıl süre içersinde gerekli izinin alması gerekir, izinleri 1 yıl içinde alınamayan müracaatlar tekrar aramaya açık hale gelir.
ÇED Raporu başvurusu değerlendirildikten sonra, Bakanlık tarafından hangi kararlar verilir
Sunulan Nihai ÇED Raporu, Bakanlık tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülürse "ÇED Olumlu", uygun görülmez ise "ÇED Olumsuz" kararı verilir.
ÇED raporu nedir
Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım sayılıyor.Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu,bir faliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre ve Orman bakanlığı veya bölge müdürlükleri tarafından verilen belgeye deniyor. Firmaların kurulum aşamasında gerekli bir belge olarak ifade ediliyor
NEDEN PROJE TANITIM DOSYASI HAZIRLANIR?
PROJE TANITIM DOSYASI (ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR BELGESİ)
ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir.
ÇEV-MED ÇEVRE;
Ankara'da ÇED YETERLİK Belgesine sahip bir kuruluştur.
Yeterlik Belgesi Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sadece gerekli şartları sağlayan firmalara verilmektedir.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş ÇEV-MED ÇEVRE GİBİ firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlanyabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir.
ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu Projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemez, proje için Yatırıma başlanamaz.
ÇED Kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için ; toplam yatırım bedeli üzerinden %2 oranında para cezası kesilir.
Gerekli bilgi ve detaylar için bize ulaşabilirsiniz;
ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇEV-MED ÇEVRE gibi yetkilendirilmiş ÇED Raporu hazırlayan firmalar tarafından alınabilir. ÇED , Çevre Yeterlik Belgesine Sahip, ÇED Raporu / ÇED Gerekli Değildir Belgesi alan firma / Çevre Danışmanlık Firması olarak 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden bizlerle ulaşabilirsiniz.
Antalya'da ÇED RAPORU NEREDEN NASIL ALINIR
ÇEV-MED Çevre ile 0312 448 25 22 numaradan ve info@cevmed.com.tr mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ANKARA Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
ÇED muafiyet nedir?
ÇED Muafiyeti : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı yönetmelikte yer alan Ek-I ve Ek- II listelerinde yer almayan projelere T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında verilen ve projenin ÇED yönünden herhangi bir sıkıntı teşkil etmediğine, ÇED kapsamında işlem olmadığına dair verilen bir yazıdır.
E ÇED muafiyet başvurusu nasıl yapılır?
Başvuru sahibi tarafından, http://eced.csb.gov.tr adresinde (e-ÇED) Muafiyet Başvuru Takip modülünden "Erişim Kod Numarası ” ile “Geçici Referans Numarası” girilerek başvuruda sunulan tüm evraklar sisteme taranarak, proje alanına ait konum bilgisi girilerek ve Veri Formu doldurularak başvuru gerçekleştirilir.
Ankara da Proje İlerleme Raporu Hazırlayan Firmalar
Proje İlerleme raporu - ÇED İZLEME
ÇED Yönetmeliğince Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı verilmiş projelerin inşaat ve işletme döneminde çevresel izleme yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu çevresel izlemenin amacı, ÇED Raporu'nda taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediği kontrol etmektir. Faaliyetin inşaat aşamasındaki çevresel izleme çalışmaları ÇED sürecinde Bak anlık tarafından belirlenen periyotlarda raporlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmaktadır. Çevresel izleme çalışmaları, gerek yüksek miktarlarda çevre cezaları içeren Yasal Mevzuatlara uyulup uyulmadığının kontrolü ve gerekse gürültü, toz vb çevresel konularda olabilecek şikayetlere cevap niteliği taşıması açısından yatırımcı için önemli bir savunma mekanizmasıdır. Şirketimiz bünyesinde yapılan izleme çalışmaları, özellikle Maden, Enerji, Liman, Ağır sanayi vb alanlardaki yatırımlarda kapsamlı bir şekilde yapılmakta, ölçüm ve analizlerle desteklenmekte ve yöre halkıyla yapılan görüşmelerle zenginleştirilmektedir. Bu yatırımcı için bir anlamda çevre danışmanlığı hizmeti verilmektedir.
25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı (Değişik RG: 09.02.2016-29619, 26.05.2017-30077, 08.07.2019-30825) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Yönetmeliğine esas Madde-4’ün (5).bendi ile ÇED Olumlu Kararı verilen projelerin proje sahiplerine komisyonca belirlenen periyotlarda yatırımda kaydedilen gelişmeleri içeren “Proje İlerleme Raporu” sunma yükümlülüğü getirilmiştir.
Yönetmelikte yer alan “ÇED Olumlu Kararı verilen projelerin proje sahibi; komisyonca belirlenen periyotlarda yatırımda kaydedilen gelişmeleri içeren Proje İlerleme Raporu’nu, Bakanlıkça yeterlik verilen ve söz konusu projenin ÇED Raporu’nun hazırlanmasında görev almayan kurum/kuruluşlara hazırlatarak elektronik sisteme yüklemek ve Bakanlık denetimlerinde sunmakla yükümlüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmesine yönelik yöntem Bakanlıkça belirlenir.” amir hükmü doğrultusunda “Proje İlerleme Raporu” sunma yükümlülüğü Yatırımcıya ve/veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kurum/kuruluşlara verilmiştir.
08.07.2019 tarih ve 30825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “ÇED Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar arasında 233 sıra numarası ile firmamız; Proje İlerleme Raporlarını hazırlama iş ve işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Proje İlerleme Raporunu Kim Hazırlar
Proje İlerleme raporu - ÇED İZLEME
ÇED Yönetmeliğince Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı verilmiş projelerin inşaat ve işletme döneminde çevresel izleme yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu çevresel izlemenin amacı, ÇED Raporu'nda taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediği kontrol etmektir. Faaliyetin inşaat aşamasındaki çevresel izleme çalışmaları ÇED sürecinde Bak anlık tarafından belirlenen periyotlarda raporlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmaktadır. Çevresel izleme çalışmaları, gerek yüksek miktarlarda çevre cezaları içeren Yasal Mevzuatlara uyulup uyulmadığının kontrolü ve gerekse gürültü, toz vb çevresel konularda olabilecek şikayetlere cevap niteliği taşıması açısından yatırımcı için önemli bir savunma mekanizmasıdır. Şirketimiz bünyesinde yapılan izleme çalışmaları, özellikle Maden, Enerji, Liman, Ağır sanayi vb alanlardaki yatırımlarda kapsamlı bir şekilde yapılmakta, ölçüm ve analizlerle desteklenmekte ve yöre halkıyla yapılan görüşmelerle zenginleştirilmektedir. Bu yatırımcı için bir anlamda çevre danışmanlığı hizmeti verilmektedir.
25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı (Değişik RG: 09.02.2016-29619, 26.05.2017-30077, 08.07.2019-30825) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Yönetmeliğine esas Madde-4’ün (5).bendi ile ÇED Olumlu Kararı verilen projelerin proje sahiplerine komisyonca belirlenen periyotlarda yatırımda kaydedilen gelişmeleri içeren “Proje İlerleme Raporu” sunma yükümlülüğü getirilmiştir.
Yönetmelikte yer alan “ÇED Olumlu Kararı verilen projelerin proje sahibi; komisyonca belirlenen periyotlarda yatırımda kaydedilen gelişmeleri içeren Proje İlerleme Raporu’nu, Bakanlıkça yeterlik verilen ve söz konusu projenin ÇED Raporu’nun hazırlanmasında görev almayan kurum/kuruluşlara hazırlatarak elektronik sisteme yüklemek ve Bakanlık denetimlerinde sunmakla yükümlüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmesine yönelik yöntem Bakanlıkça belirlenir.” amir hükmü doğrultusunda “Proje İlerleme Raporu” sunma yükümlülüğü Yatırımcıya ve/veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kurum/kuruluşlara verilmiştir.
08.07.2019 tarih ve 30825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “ÇED Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar arasında 233 sıra numarası ile firmamız; Proje İlerleme Raporlarını hazırlama iş ve işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Çed Raporu Kimler İçin Gerekli
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasını da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) belirli bir proje ve gelişmenin, çevre üzerindeki olumlu - olumsuz etkilerinin belirlendiği bir süreçtir.
ÇED Süresinde planlanan proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici etkileri, sosyal sonuçları ve alternatif çözümleri değerlendirilmektedir. ÇED uygulamalarının amacı asla sanayileşmenin önlenmesi, küçültülmesi ve zorlaştırılması değildir. ÇED Raporu hazırlanma aşamasında planlanan faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz etkilerin ve kirletici faktörlerin daha planlanma aşamasında tesbit edilip gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,
Çed neden gereklidir
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasını da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) belirli bir proje ve gelişmenin, çevre üzerindeki olumlu - olumsuz etkilerinin belirlendiği bir süreçtir.
ÇED Süresinde planlanan proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici etkileri, sosyal sonuçları ve alternatif çözümleri değerlendirilmektedir. ÇED uygulamalarının amacı asla sanayileşmenin önlenmesi, küçültülmesi ve zorlaştırılması değildir. ÇED Raporu hazırlanma aşamasında planlanan faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz etkilerin ve kirletici faktörlerin daha planlanma aşamasında tesbit edilip gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. ÇED Raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlayabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi vermektedir. ÇED Yönetmeliği Ek II Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından) hazırlanarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Gerekli Değildir belgesi alınması gerekmektedir. ÇED Yönetmeliği Ek I Listesi kapsamındaki yatırımlar (projeler) için ÇED Raporu (ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firm a (tarafından) hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına e-çed üzerinden müracaat edilmesi ÇED Olumlu Belgesi alınması gerekmektedir.
EK I 'e ve EK II Listesine Tabii Yatırımlar ÇEV-MED Yeterlik şartlarını sağladığı için ÇED Raporu (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (Çed Gerekli Değildir Kararı) hazırlama konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından YETERLİK BELGESİ verilmiştir.
Yönetmelik kapsamında ki projeler için ;
Planlanan projeler veya faaliyetler için ÇED Yönetmeliğine göre 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi EK-I listesinde yer alan projeler için ÇED Raporu Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı , EK-II listesinde yer alan projeler için Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça,